Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte pravdu. Jádro problému ale vidím jinde a to spojování islamismu a islámu (doufám, že následně bude jasný, jak ty termíny používám). Je mnoho lidí vyznávajících islám, kteří žijí v demokratických zemích, respektují jejich uspořádání a víru vnímají jako svojí vnitřní záležitost. Tím, že je postaveno rovnítko mezi islám a islamismus, jim nedáváte šanci takto fungovat a stávají se z nich potenciální nepřátelé. Tedy v našich očích. Představte si, že my bychom mohli v patnáctém století nahlédnout do naší doby, kde existuje sekulární stát. A hlavně fungující a prosperující společnost. Pokud si ze všech uděláme nepřátele, tak není šance, že se vydají stejnou cestou jako my. Může to znít jako hippiesácký pindy, ale ta druhá alternativa je horší. Nevychováte je. není možný se izolovat - i když bude kolem našeho kulturního prostoru zeď, tak pořád tam venku budou miliony na**aných muslimů (mimochodem, někdo od nás jim do týdne prodá jaderné zbraně;-)) , můžeme je zotročit?, nevím, ale nakonec tady budeme muset nějak vyjít. A přijde mi hrozně nebezpečný je takhle hodit do jednoho pytle. 

   Jinou otázkou je například legislativa, ale sebevědomý kulturní národ nemá problém si zachovat identitu; tu sice nenesou hysterický masy, ale v národoveckym zápalu úplně zbytečně nakrknou spoustu lidí a znechutěj ten náš systém kdekomu (včetně mě). Stačí se podívat, co se děje kolem zrušení Islám v ČR nechceme... Podívejte, kam jsme se za těch šest staletí dostali my a bez pomoci. Přijde mi blbý je takhle odstřelit. 

   Jasně, je tam spousta extrémně radikálních skupin, ale nemyslím si, že islám by byl ten zásadní kořen toho, že jsou na náš styl hákliví. Drtivá většina je prostě chudá a se*e ji, že my se máme líp (podívejte se na diskuse na Novinkách a to se tu nemáme tak zle), powermongeři se najdou všude a stejně tak psychopati. Podívejte se, třeba, co za kandiduje ve volbách!

0 1
možnosti

*lidi kandiduje... Viděl jste Cibulkův lístek? Ale u nás je to jedno, protože se máme fajn, nemusíme se nijak extra angažovat a žijeme si luxusně. A bez vembloudů. 

   V podstatě to všechno píšu proto, že když budeme brát islám-víru automaticky jako islám-politické hnutí, tak si naděláme víc problémů než užitku.

    Jsem rád, že karmu mají také takovéto názoryR^.

0 1
možnosti

Každá víra je vymýváním mozků..aby církevní hodnostáři měli nad někým moc..

1 2
možnosti

Velmi dobře napsáno, cítím to velmi podobně.

3 0
možnosti

Ovšem chybí vám tam jeden základní rozměr. Píšete, že ve středověku se křesťanství projevovalo stejně. To je důkazem, že každé náboženství resp. ideologie lze zneužít jako politicko-mocenská doktrína. Nesporný fakt. Jenže samotný tento fakt, pokud se s ním spokojíte jako s plným vysvětlením, jen upozadňuje jiný nesporný fakt. Totiž, že islám jako politicko-mocenská doktína už vznikl, narozdíl od toho křesťanství, a projevoval se tak už u jeho zakladatele-válečníka, vraha svých politických nepořátel, sexuálního zotročovatele jejich žen atd. Mohameda.

Islám se narozdíl od křesťanství nemá jak vracet k nějakým čistě duchovním základům, jako se mohlo křesťanství vrátit k čistě duchovnímu odkazu svého "zakladatele" Krista, který je nekonflitní i s moderní humanitní společností. Naroozdíl od příkladu a věroučně popsaných skutků Mohameda. Ostatně reforma v islámu formou návratu k základům proběhla...jmenuje se wahabismus a jedná se o snůšku všeho možného hnusu...

Proto je chybné tvrdit, že základním problém je chybějících 500 let vývoje. Není, je to o samotné podstatě této ideologie. Ta narozdíl od křesťanství nebyla mocensky zneužita, onen tzv. islamismus je autentické naplňování ideologie islámu...

11 0
možnosti

J45a67n 75B31u34r52i25a17n

7. 7. 2014 13:28

Přesně tak - když křesťan vezme zbraň a jde zastřelit třeba někoho na potratovou kliniku, tak vlastně selhal a Desatero a Ježíšovy slova a skutky ho usvědčí ze zločinu.

Když Muslim vezme zbraň a jde si zastřílet na nevěřící, tak jen naplňuje učení Islámu.

Islám by měl být postaven na úroveň kanibalismu - taky náboženství. Co kdyby se tu objevila banda kanibalů z Papui? Budeme k nim taky tolerantní?

3 0
možnosti
Foto

Na pedagoga dost slabý článek...

1 12
možnosti

Zkuste napsat lepší, co Vám v tom brání? Můžete oponovat.

5 0
možnosti
Foto

Nevypadla vám z toho grafu náhodou kolonizace (celá Afrika, Indonésie, Jižní Asie, Palestina, Irák...) a zásadní politicko-ekonomické tlaky západních mocností (Osmanská říše, Írán), které tu kostičku z nápisem islám samozřejmě ovlivnily a do značné míry je westernizovaly a modernizovaly? Ostatně nechcete doufám, že muslimské země jsou dodnes feudalistické monarchie, že ne?

0 3
možnosti

Myslíte kolonizaci těchto oblastí Araby po té co přijali islám a dodnes se snaží arabizovat původní obyvatele severní Afriky? Všechny ty země předtím nebyly islámské. Islámské se staly na základě islámských výbojů

Feudalistické nejsou. Ani nemohou být, když přejaly byzantský systém řízení země a feudalismus tam nikdy nebyl. Byl vždy autokratické a diktátorské. A to včetně dnešního Turecka, kde je zdání demokracie.

1 0
možnosti
Foto

Velmi přesně a historicky správně popsáno, děkuji, karma. Pro ty, co argumentují, že přece nemůžeme házet do jednoho pytle všechny muslimy, mám dotaz: Všimli jste si, že by se ti "slušní" muslimové (třeba ti čeští) nějak energicky distancovali od muslimů radikálních, třeba za ty tisíce nevinných popravených teď v Íráku? 

 Zde je drsná reportáž, ve které si sám ISIL (islámský stát) natočil popravu tŕí nevinných řidičů, kteří při silniční kontrole neprošli testem pravé víry. Ač muslimové, jsou nařčení z polytheismu a přímo před kamerou odprásknuti jako psi. Fakt hodně drsná ilustrace naprosté pravdivosti tohoto článku:

 http://m.liveleak.com/view?i=744_1377386471

3 0
možnosti

vynikajícně napsáno R^

0 0
možnosti

Autore křesťanství rozhodně není záležitost čistě duchovní. Existuje řada církví jako například katolická, pravoslavná církev nebo ty různé americké protestantské církve, které mají zcela jasnou politickou agendu a často i boří pomyslnou zeď odluky církve a státu. Nakonec i u nás se například Duka cpe do veřejnoprávních medií. V Českém rozhlasu má dokonce vlastní pořad.

0 1
možnosti

Pletete si několik věcí a to je odluka církve od státu, sekularismus a svoje vlastní pocity. 

Odluka církve od státu znamená, že stát nezodpovídá za financování církví a církev je na státu nezávislá. 

Sekularismus znamená, že to je prostor pro všechny bez ohledu na jejích politickou anebo náboženskou příslušnost. 

A k tomu poslednímu. Duka může mít svůj pořad a proč by neměl? Reprezentuje  mil katolíků a ti jsou plátci koncesionářských poplatků, když to vezmu jinak. Křesťanské a nejen katolické pořady v rozhlase, či České televizi zabírají ani ne procento jejich vysílacího času. 

Podle počtu obyvatel hlásící se k nějaké křesťanské církvi by to mělo být  procent. Vadí Vám i vysílání pro zahrádkáře, kutily, apod?

2 0
možnosti

Já jsem v tomto ohledu lehce rozpolcená. Mám ráda svobodu a tak třeba kritizuju Rusko za jeho postoj k homosexuálům, ale přitom proti některým muslimským zemím je Rusko skoro rájem na zemi v oblasti osobních svobod. Nemám prostě ráda politické systémy a názory, které omezují osobní svobody lidí. Na druhou stranu jsem četla nedávno Mein Kampf a ty Hitlerovy pocity, to na co si tam stěžuje, to bych mohla vkopírovat do každého druhého příspěvku o muslimech a přistěhovalcích zde 70 let po té na diskuzích na netu. Hitler nechápe, jak může být Vídeň zaneřáděná tolika národy včetně Židů. Hitler se upřímně mnohokráte ve svém "veledíle" podivuje, zda odpovědní nevidí, že svět, Evropa, tak jak ji známe, směřuje do záhuby a že s tím nikdo nic nedělá. A že těm, kteří na to poukazují se novináři a politici vysmívají. Hitler zmiňuje desítky negativních vlivů Židů. A to zřejmě byly i vlivy, které s vycházely z konkrétního jednání některých Židů jenom byly obyčejně generalizovány na celou skupinu, jinak by jim později nevěřilo miliony lidí.

1 1
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.