Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J93i70ř23í 13H89r91b46e74k

27. 12. 2016 11:44

Děkuji za tuhle úvahu, Vaše cesta hledání podstaty je mi velmi blízká - v podstatě máme v té naší hře jen občas prohozené karty :-)

Koránem se prokousávám až nyní a po klenotech sytících lidskou duši (Aštavakragíta, texty Šankary, promluvy Moojiho, Bhagavatgita, Evangelia, Tao te ťing...) mi to připadá jako ukusovat suchý rohlík, nicméně i pod tou struskou zasvitne tu a tam nádherný veršík, který ukazuje, že pod vší tou struskou lidských malicherností je Jeden Autor. Jádro pochopení této formy duchovnosti ale bude zřejmě spíš v Sufismu než v Koránu.

Dávám karmu, abych Vás podpořil v dalším psaní :-)

0 1
možnosti
Foto

Demokracie a stát je také víra a dokonce tak silná, že má mnoho slepě věřících na které neplatí žádné racionální argumenty. Mě osobně se líbí Bastiatovo vysvětlení člověka a božího poselství v jeho díle "Zákon":

Cituji:

Vlastníme jeden dar od Boha, který v sobě zahrnuje všechny ostatní, a sice život — fyzický, intelektuální a mravný život. Ale samotný život není schopen zachovat sám sebe. Stvořitel života nám svěřil odpovědnost za jeho ochranu, rozvoj a zdokonalování.

Proto nám také poskytl soubor zázračných schopností a umístil nás do samého středu různorodých přírodních zdrojů. Užitím našich schopností tyto přírodní zdroje přeměňujeme na výrobky, které používáme. Tento proces je nezbytný k tomu, aby život mohl plynout svým určeným směrem.

Život, schopnosti, výroba — jinými slovy individualita, svoboda, vlastnictví — to je člověk.

Tyto tři dary od Boha, i přes vychytralost a lstivost politických vůdců, předchází veškeré legislativě a jsou jí nadřazeny.

Život, svoboda a vlastnictví neexistují proto, že by člověk stvořil zákony. Právě naopak — existence života, svobody a vlastnictví předcházela tomu, co přimělo člověka zákony vytvořit.

Co je tedy zákon? Je to kolektivní organizace práva jednotlivce na legitimní ochranu.

http://bastiat.cz/zakon/

4 0
možnosti

Život - individualita, ano

Schopnosti - svoboda, ne (zodpovědnost)

Výroba - vlastnictví, ne (sdílení)

0 1
možnosti
AP

A89d76a27m 29P82o10c63h73e

27. 12. 2016 10:09

S tím, že islám je především jedna z totalitních politických ideologií bezvýhradně souhlasím. A vůbec hledání jakékoli hranice je zbytečné; ať platí jedna pravidla pro ideologie i náboženství, bez nějakých nesmyslných a diskriminačních "svobod vyznání".

3 0
možnosti
MP

Celkem dobře formulované to, co většina těch co se zajímá, stejně už ví. Možná by bylo lepší pokusit se o přímý dialog třeba s jedním slušným blogerem zde, který se k islámu hlásí. S prominutím, trochu provokativně napíši, že Vaše články působí trochu autisticky. Už jen to, že si dodnes myslíte, že církve vycházející z českobratrství mají kněze :-P.

1 0
možnosti
MP

Děkuji, že jste to už opravil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.