Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Celosvětovou slávu Dobrého vojáka Švejka vytvořily dva aspekty - Haškův geniální humoristicko-satirický text a kongeniální Ladova doprovodná obrazová složka.

Jak Steklého hraný, tak Trnkův loutkový film doprovázené bravurními hereckými výkony (Hrušínský, Beneš, Kopecký, Marvan atd)., respektive Werichovým podáním a komentářem tuto linii beze zbytku autenticky držely. Včetně takových detailů jako, že scény na policejní stanici v Putimi se skutečně točily v Putimi a scény na nádraží v Táboře se skutečně točily v nádražní hospodě v Táboře.

V tom je síla obou těchto filmových skvostů. Jakékoliv "uhnutí" či "jiné pojetí" se tvůrcům nové verze vymstí...

Á props, když Karel Zeman točil Verneovky (Vynález zkázy aj.) též se držel jak původních textových, tak i jejich ilustračních doprovodů a natočil nepřekonatelný filmový skvost. Jen vzpomeňme, jak "tragicky" dopadla "moderní" verze Vernova Tajuplného ostrova s Omarem Sharifem v hlavní roli...

2 0
možnosti

Protože Vás mám, pane Houško, rád, prosím Vás, abyste si ze Švejka přečetl alespoň toto:

http://klempera.tripod.com/svejk28.htm

Děkuji.

1 0
možnosti

Pane Houško, nesouhlasím s Vámi. Většinou s většinou Vašich textů souzním, ale tentokrát nikoli. Vůbec.

Hašek byl, pravda, pochybený člověk, mravně velmi pokleslý. Ale jeho spisovatelský prestiž vyrostl dávno před světovou válkou. A jeho (jediný) román navazoval na předválečné povídky o Švejkovi jen tím jménem, ničím jiným. A ten román je úžasný. ÚŽASNÝ. Není to žádná pokleslá humoristická burleska. Pokud si to myslíte, asi jste ho nečetl dost pořádně. A Švejk v něm nevystupuje jako hlupák, ale právě naopak.

Je to jedno z největších děl české literatury, v řadě s Dalimilovou kronikou, Májem, Slezskými písněmi či R.U.R. ...

3 0
možnosti

Svejk je vsechno jineho nez tupy blb. Pouziva v konverzaci styl jiu -jitsu, Svymi historkami rozhodi a umlci protivnika. Neni zbabely a sve sily dovde proti agresorum okamzite pouzit (kolikrat je vynesl, nebo shodil ze schodu). K damam je vzdy galantni (Katy...). Jeho zivotni styl je preziti v nesmyslnem systemu.

2 0
možnosti

Mně Švejk připomína Vlada z prnví řady Vyvolených. Postav, které všichni fandí a líbí se jim, ale kdyby se s ní setkali naživo tak by je ho chtěli zabít, protože jsou to hnusné osobnosti.

Však ani slovo Švejkovat - není pozitivní. A podobně jako "čecháčci" jsou i "čeští Švejci" vždycky jenom ti ostatní.

Ale z druhého pohledu je to zdařilé umělecké dílo a srovnání s Třemi Mušketýri docela sedí. O autorů nenajdeme moc pozitiv a křiví pohled na historii až hamba.

0 0
možnosti

Hašek nenapsal jen Švejka. V povídkách komendantom goroda Bugulmy Hašek Rusko zrovna nechválí. A za totáče byl Hašek sice tolerovanej, ale nijak vyzdvihovanej autor. Hlavně socialistická armáda nemohla Haška ani cejtit a přitom vojenskou službou se dalo "proplout" jen po vzoru Švejka. Salutovat a myslet si svoje.

Kefalín by mohl vyprávět.:-)

2 0
možnosti
Foto

hlavně se od dob socialismu tvrdí - že humoristický román a Hašek se přiklopí bodrým mrknutím oka - že chlastal a byl povaleč A tečka...

Velitel města Bugulmy není, pokud vím žádná heroizace tamních zvyků, Hašek tenkrát asi dost zodpovědně velel většímu území,než je naše vlast a říká se... že tam nepil. Pak se vrátil a pil .A z původních povídek nakonec dotvořil román. Byrokracie a nesmysly ho štvaly od základu vždy, rýpal do nich a byl ironický - Haškovy povídky- fejetony..R^. nenechal čisté nic, co se tvářilo zlatě a nebylo.. Trochu proti sobě samé.. byť měš ́táctví v diskuzích vlastně zjmiňuji, Trochu proti panu Houškovi,... ale myslím lépe, když od švejkologa, který ví, že Hašek do díla zaklel více, už z podstaty své osobnosti

stojí za to číst:... i pro lepší ujasnění všem

https://www.novinky.cz/kultura/297789-radko-pytlik-hasek-je-jako-evropsky-autor-nedocenen.html

1 0
možnosti

Pokud se novému filmu podaří lépe vystihnout postavu Švejka,tak jak ji autor napsal,bude to jen dobře.Ve filmovém zpracování je Švejk opravdu za "blba" a vždy si kladu otázku,co by na film řekl sám autor románu.To už se nikdy nedovíme...Já osobně jsem na nové zpracování románu zvědav,zda se podaří dostat do Švejka to,co se nepodařilo,nebo nehodilo v oblíbené verzi.

0 0
možnosti

Proti proudu jste se do toho opřel. Zajímavá interpretace Josefa Švejka, ale souhlasit s vámi nemohu.

Taktéž si nemyslím, že by nové natáčení bylo vyhazování peněz. Poslední hraný film má přibližně 60 let a současné pojetí by mohlo být zajímavé. jen bych nerad, kdyby se autoři snažili opisovat z verze Karla Steklého.

0 1
možnosti

Švejk že byl tupý blb?

Švejk pouze nastavoval zrcadlo právě tupému establishmentu a mocenskému aparátu. To byli ti praví tupý blbové, a ani dnes po mnoha letech se situace příliš nezlepšila.

O to zde běží.

1 0
možnosti

Švejk nám dal návod, jak přežít mezi krvelačnými bestiemi nízkého intelektu a pokryteckých mravů.

0 0
možnosti
Foto

Otázka zní, kdo potřebuje nového Švejka. V prvním filmovém zpracování z r. 1926 prý exceloval Karel Noll, jehož známe leda z křížovek. Ještě němý film je pro naše televize zřejmě nevysílatelný, takže toto dílo asi těžko uvidíme. Pak máme dvoudílného Švejka z let 1954 a 1956, který není ani tak zajímavý dějem, jako především skvělým hereckým obsazením. Tento oblíbený dvojfilm je naopak "notoricky" známý, televize po něm sahají několikrát ročně. Připravovaný remake nebude lepší a 17 milionů veřejných peněz by se dalo využít lépe (preferoval bych např. další budování cyklostezek). Takže - otázka zní, kdo potřebuje nového Švejka.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS