Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Před sto a více lety bylo běžné, že žena neměla vzdělání a starala se o domácnost a tak mohla a měla rodina více dětí, z nichž jich hodně zemřelo na různé nemoci nebo za císaře pána. Čím více žen má nyní vysokoškolské vzdělání, to chtějí přirozeně uplatnit, takže děti přijdou na řadu později. Vždyť v ještě v sedmdesátých letech se dívky vdávaly běžně (poprvé:-) i v 18ti, 19ti, antikoncepce byla typu "brnění proti otěhotnění", (kdo se do toho stihl včas obout), když přišlo na věc, tak bylo brzo zaděláno. Za mých mladých let nebyl problém otěhotnět, ale neotěhotnět! Navíc nějaké možnosti cestovat nebo budovat kariéru nebyly, s výjimkou legitimace, tak co měl také jeden po večerech dělat:-). Děti nejsou tolik o penězích, myslím, že ženám jde o to, nezůstat jenom u dětí, ale mít možnost uplatnit vzdělání a mít možnost to skloubit s dětmi. Čili možnosti jeslí, školek a zkrácených pracovních úvazků a lidská přirozenost udělá své. Ženský organizmus je naprogramován na nižší věk, vzpomenout si v 38, že teď bych to už mohla dát, to už je pět po dvanácté, to se vlak blbě dohání. No dříve to zase často bývalo v deset před dvanáctou, taky nervy;-)

19 0
možnosti
OP

Roli médií, která v potřebě vlísat se svým uživatelům, žádnou pozitivní motivaci pro mladé nevytváří, jste vystihl správně. Stávající mediální svět vypráskat a nalít mladým optimismus do žil

5 0
možnosti
MS

Zajímavé je, že určitá skupina má dětí dost. Není vůbec neobvyklé vidět mladou maminku ve věku cca 20-22 let (někdy se to špatně pozná) která má tři i čtyři děti!

6 0
možnosti
MK

Mít děti,je dar.Co by za to dva chlapci z "pragprajd"dali,že.Sám mám dvě a jelikož jsou již dospělé,vynahrazuji si to na vnoučatech.....a votomtoje.

1 0
možnosti
Foto

Otázkou je, jestli by to mohlo, trend mít dvě děti je hrozně dlouhodobý. Počty nově narozených dětí se snižují již někdy od šedesátých let. Tenkrát to ještě občas kolísalo, když se rodily děti silným ročníkům. Jenže silné ročníky nemáme a nebudeme mít, dokud si většina nezačne pořizovat tři a více dětí.

Jednodušší, než vymýšlet složité výjimky, by bylo obecně zjednodušit a snížit daně všem.

5 0
možnosti
DS

Podle toho, co vidím ve svém okolí, se tento trend pomalu ale jistě začíná měnit ve prospěch tří dětí. Jenže pro to rodina samozřejmě musí mít určité podmínky, které ale spousta rodin v našem státě jednoduše nemá...

8 3
možnosti
JC

Důvodů, proč české rodiny nemají děti, je vícero, ale chudoba tím důvodem není. Po tisíceletí je ověřeno, že nejchudší lidé mívají nejvíce dětí.

23 0
možnosti
DS

V dnešní době to všechno výrazně křiví snadná dostupnost antikoncepčních prostředků, případně možnost adopce / baby-boxy. Ta předchozí tisíciletí toto neměla, takže chudina (která často měla za jedinou zábavu právě sex - jak jinak, než nechráněný) jednoduše neměla možnost se těch dětí nějak "zbavit". Nyní tu možnost mají všichni. A většina tak činí, ať už z obavy o svůj "zlatý standard", nebo o holé přežití. Když jsou dva zamilovaní mladí bez bytu, s rodiči na sociální ubytovně nebo na ulici, myslíte, že si nechají dítě? Nebo ho raději nějak "vyřeší"???

1 4
možnosti
Foto

Napsal jste to pěkně. Vím, o čem mluvím, sama mám dětí pět, první tři za bolševika, nebylo to vůbec jednoduché, ani tenkrát, ani po revoluci. Nemyslím tím jen propad na hranici chudoby - když ty děti chcete, nějak se s tím nějak poperete, je to i o vnímání početnějších rodin jejich okolím. Máte víc než dvě a hned jste:

a) nepřizpůsobiví

b) bigotní

c) snížené inteligence

atd., pořád dokola. Spekuluje se, kolik dostáváte od státu (my nic, byla jsem OSVČ), jaké asi máte přídavky, že vám to stojí za to (byly celkem k smíchu). Nemá cenu tohle dál rozvádět, je to o celkovém nastavení společnosti, to se asi nějakou daňovou úlevou jen tak nezmění. Samozřejmě, každá úleva by byla dobrá, ale jak k tomu můžeme přispět, jako občané masírovaní ustavičnými předvolebními sliby, ze kterých ve velké většině nic nezbyde. Jak donutit naší politickou scénu, aby se něčím podobným vůbec začala zabývat? Rodiče větších rodin asi nejsou ta správná voličská základna. Rodina jako taková je nezajímavá. Body se sbírají jinde.

15 0
možnosti
VM

Jak donutit politiky, aby se tím začli zabývat? No prostě jednoduše, ty politiky, co vládli posledních 25 let NEVOLIT.

1 0
možnosti
MK

Tomáši to není jen proto, že nemají finanční prostředky. To je jedno z mnoha. Dalším je mediální ovlivňování a vytváření pozlátkových vzorů, relativizace hodnot apod. 

Kdyby to bylo jen o financích, tak by v bohatých zemích musely mít rodiny kopy dětí.

11 0
možnosti
TH

Jo, nekdy se pram, proc opravdu bohati lide maji treba jen jedno dite...pro me je to nepochopitelne.

1 1
možnosti
MG

Dobrý den, možná by bylo dobré, aby když už máte tu čtenost 3900 nebo kolik, jste formuloval i cesty ne jen tu výzvu :-). Možná by bylo řešením na první dvě děti hradit příplatek k platu z nějakého státního fondu, který by měl rozumnou váhu vzhledem k platu, kolik že to bývalo? Nějakých dvacet procent mzdy + úleva na dani a asi taky by měla být pomoc s řešením vlastního bydlení výraznější. Plus by mělo být jasně definováno (a garantováno), že odvod dětí do pensijního měšce až dospějí bude ze třetiny např. příspěvkem na důchod jejich rodičů a nikam jinam. Našlo by se toho víc? Ale ano: zavést ve škole znovu sešity a učebnice zdarma, uzákonit příspěvek na letní dětský tábor (?), poskytovat příspěvky na rodinnou rekreaci s účastí 1-2 dětí, které by kompenzovaly vyšší cenu takové rekreace, apod. V důsledku by to vyšlo pořád levněji než rozvrácená společnost plná frustrace a sociálního a etnického a náboženského napětí, kam jinak jasně směřujem. Tak co, jdem do toho ne:-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.