Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

L12e51n30k12a 34N26o14v75á

19. 8. 2015 13:03

Tohle je složitá problematika. Myslím si, že tohle těžko mohou soudit lidé, kteří zakládali rodiny ještě za komunismu - tj. 100% jistota práce, bezúročné půjčky, cena potravin a všeho ostatního absolutně někde jinde, dostupné školky a jesle. Dneska? Pokud má žena dítě stává se takřka nezaměstnatelnou. Boj o školky a už i školy. Nejistota práce, kdo pak bude platit hypotéku atd. Proto možná někdo raději čeká se založením rodiny, aby měl alespoň nějaký finanční "polštář".

4 1
možnosti
TH

Dostupne skolky a jesle nebyly pravidlem.  Taky tu pujcku nedostali vsichni a s tou jistotou prace...mno... ceny potravin?  Daleko vetsi nez dnes ve srovnani k platum.

1 0
možnosti
MM

Tak moc nerozumím tomu, proč romské rodiny mají tolik dětí, pokud, jak píšete, se česká rodina při vyšším počtu dětí propadne za hranici chudoby. Myslím, že cikáni si nestěžují.

1 0
možnosti
RM

Ono je to velmi těžko takto hodnotit. Zmíněná minorita má rozhodně jiné hodnoty než většina majority.

Já osobně bych nechtěl mít pět dětí když bych věděl, že těm pěti dětem nedokážu zajistit řádnou podporu vzdělání, nedokážu jim všem zajistit například kvalitní obuv, ošacení, nějakou tu hračku a k tomu ještě kvalitní bydlení. A kvalitním bydlením nemyslím, že každé dítě musí mít svůj pokoj apod. - tím chci říci, že nemyslím dětem zajistit luxus,

2 0
možnosti
Foto

Ze srovnání mezi státy a uvnitř nich mezi národnostními, sociálními nebo jinými skupinami vyplývá naprosto jasný faktor, ovlivňující porodnost: stabilita (bezpečnostní, ekonomická), případně příležitosti seberealizace. Závislost je negativní.

Čili vláda by mohla zvýšit porodnost jedině, když by A) destabilizovala společnost, třeba vyvoláním občanské války; B) ztížila možnost profesního růstu a výdělku mladých; to teda ale nevím jak. Chceme to?

1 0
možnosti
JN

J93o13s14e66f 44N61o25v79á46k

18. 8. 2015 20:40

Dalsi problem je, ze si v clanku nekde protirecite - ja jednu stranu chcete vyjimku na detske zbozi s nulovym DPH, na druhou stranu rikate, ze stat ma co nejmene regulovat a zasahovat.

Ja se treba obavam, ze snizenim DPH na 0 to zase rodinnemu rozpoctu az tak nepomuze - spise se zvedna marze prodejcu o cca 21% :(  Proste porad plati ze cena je dana nabidkou a poptavkou - a pokud dneska rodice si tak nejak mohou dovoli kupovat pleny za 1200 Kc s DPH 21%, tak efekt 0 DPH bude jen chvilkovy, nez se cena vysplha na 1190 Kc s DPH 0%.

Podobne, pokud rodiny s detmi zvyhodnite vyssimi pridavky nebo nizzmi danemi, tak sice budou mit rodiny vice penez ale zase casem o to stoupnout ceny vseho detskeho zbozi.

Neboli predstavte si klasicky experiment, rekneme ze nejaka strana pred volbami vyhlasi, ze pokud budou mit ve volbach  vetsinu, tak ze kazdemu obcanovi vcetne deti vyplati jednorazove 1 milion Kc. Rekneme, ze strana skutecne ziska treba 65% hlasu, tak zadluzenim nebo od CNB ziska potrebnych 10 bilionu Kc a ty penize rozda jak slibila.

Myslite si, ze tak z kazdeho obcana CR stanou bohaci? (z nekterych ano, ale myslite ze ze vsech)? Ze temer zmizi tridni rozdily a kazdemu zmizi financni starosti?

1 0
možnosti
JN

J40o82s43e89f 48N53o22v71á34k

18. 8. 2015 20:22

No v clanku je nekolik nepravd:

1. Prubezny system neni letadlo.

2. Prubezny system nevyzaduje trvaly rust populace. Nevadi mu napriklad stagnace populace, ani kratkodoby (kratkodoby v meritku rekneme generace ci dvou) mirny pokles.

Samozrejme zadny system, ani prubezny si neporadi s extremy (valka, pad meteoru, financni krach,  vybuch super vulkanu, nova brutalni nemoc, ale i prelidneni, omezeni zdroju, prilis vysoka ci priliz nizka slunecni aktivita) i kdyz ruzne sytem si s ruznymi extremy poradi take ruzne dobre/spatne :-)

0 2
možnosti
Foto

Nepravdy by to byly, kdyby se neprodlužovala průměrná doba dožití a současně se neprodlužovala doba, po kterou mladí lidé studují. V reálu se děje to, že se trvale snižuje procentuální podíl lidí, kteří jsou ekonomicky aktivní a musí uživit ty ostatní. Ten systém je nestabilní a neudržitelný i bez válek a zemětřesní.

3 0
možnosti
LB

každý tvor používá k přežití určitý model, to mu radí příroda, bohužel zhollywoodovaný kretén radí přírodě

0 0
možnosti
AK

Je to všechno o prioritách. Když se chce.....ale ono se prostě nechce. Je jednodušší mít nový mobil, pěkné bydlení, cestovat, mít spousty času, být nezávislý/á.... A toto vyměnit za to, že člověk doslova oběuje všechen čas první rokům života svého dítěte, nevíte hodiny, kdy bude zase všechno jinak a podle vašeho dítka. Doba dává jiné příležitosti a lidé je chtějí využít. (a k tomu celospolečenská představa o matce na rodičovské dovolené  - fláká se s dětma doma, z mozku má kaši a umí jen šišlat, schází se s jinýma matkama  a u kávy v kavárně plácají nesmysly o dětech, je tlustá, líná po porodu cvičit, takže už nemá velikost 36, ale 38 = tlustá, ...)

5 0
možnosti

Je zajímavé, že s tímhle nemají cigani problém, ale teď jsem si ještě jednou přečetl nadpis.

1 0
možnosti
BH

Nejhorší mor pro další vývoj společnosti jsou dotace na které dosáhne jen někdo! Jak v hospodářství, tak v rodině. Ať je sociální zabezpečení, ale v peněžní podobě není možné do nekonečna vyplácet horentní sumy každému kdo natáhne ruku a dokonce nově příchozím. Jak to může dlouho fungovat?

2 0
možnosti
Foto

Článek o problematice, o které se "moderně" mlčí. R^Řeší se utiskování kdejaké menšiny, ale  že hodnoty jako jsou úcta k rodině, úcta k předkům, úcta k národu a zodpovědnost za jeho nevymření, se záměrně vytratily ze společenské výchovy dětí a ve školách je vše zabarveno duhově a historie překrucována, jak se to hodí?Jak nejlépe nadělat z lidí ovce? Poslušné otroky bez odporu? Rozmnělnit jejich jediné jistoty - obživu, práci, zázemí, identitu, mateřství. Obvinit je ze všech možných i nemožných fóbií, rasismu, nacismu. Zastrašovat. Kdo by chtěl na takový plovoucí vor přivádět děti? Kdo by chtěl rodit děti do nejistoty? Přičtěme nemalé procento lidí, žel bohu, které, díky dokonalé masáži západním životním stylem, upřednostňuje své pohodlí před širokou rodinou. Mnohdy pak již už vyhořelé ženy na prahu přechodu dohání co mohou a často se také již čas dohnat nepodaří. Žiji v malé ulici, kde je pár domků, jsme tu 1 matka s pěti dětmi, 2 se čtyřmi, 1 se třemi a zbytek po dvou. Nic do vodovodního řádu nám tu snad nesypou, takže je to jen náhoda. :-)Kéž by to tak bylo i jinde...PS: Podotýkám, že nikdo zde nepochází z cikánské menšiny a ani se nenacházíme ve V.I.P. satelitu pseudoboháčů. [>-]

9 1
možnosti
Foto

Úctu ke své rodině a úctu ke svým vlastním předkům mám, ale zodpovědnost za nevymření národa mě nějak míjí. Navíc si neumím představit, že by to byla motivace k tomu rodit děti jak na běžícím pásu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.