Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Můžete to zpochybňovat, ale mít děti bude čím dál více ekonomicky problematické (nemluvím jen o nějakém "uskromnění se" ) spolu s tím, jak bude přibývat bezdětných jedinců. Potíž je, že už nyní nejběžnější plat z minimálně 80% spolknou nutné náklady na život. A mzdy této nejpočetnější kategorie námezdní síly vznikají právě tak, že odráží nezbytné náklady na uživení se průměrného zaměstnace. 

Jeden limitní případ je splečnost, kde všichni mají děti (tedy stejný handicap) a mzdy se tak přizpůsobují tomu, že za ně zaměstnanec uživí právě sebe a ještě dítě.

Naopak druhý limitní případ je, společnost, kde nikdo nemá děti. Tam mzda nejpočetnější skupiny opět právě jenom dostačuje k pokrytí základních životních nákladů jedince a pokud by se někdo rozhodl dítě mít, ve společnosti bezdětných živících jen sebe ho prostě neuživí.

S klesající porodností se přesouváme postupně k druhému limitnímu případu a přinejmeněím pro kategorii lidí s nejběžnějším příjmem bude pořízení si dítěte ekonomicky stále méně únosné. A jak už jednou tento trend nastal, je prakticky nemožné ho v tržní společnosti zastavit.

Další smrtící ranou pro nízkopříjmové rodiny s dětmi bude nyní příval ekonomických běženců, keří budou ochotni dělat špatně placené práce za ještě méně peněz a budou tak tlačit dolů i mzdy českých rodin.

0 0
možnosti
KF

K16a97r81e10l 91F49a78j93t

24. 8. 2015 8:50

"Zboží pro malé děti zařadit do nulové sazby DPH" je v podstatě populistické gesto pro stádo. Není důležité kolik si ze mzdy koupím plenek nebo výživ, ale co si ze mzdy koupím celkem. Tzn. celkové snížení zdanění o jedno procento přinese této rodině víc než nulová sazba na kojenecké věci (btw. ono to úplně stejně platí s čímkoli ve snížených sazbách).

0 0
možnosti
Foto

Takovejch keců a přitom by stačilo jen napsat: "Nesnáším Araby." a bylo by jasné, oč jde. :-)

0 0
možnosti
JP

J18o20s63e17f 83P61o96t66r

23. 8. 2015 22:13

Jako ekonom a toho času již důchodce jsem celý život sledovat vliv vědy a rozvoj techniky na výrobu . Naivně jsem předpokládal, že jednou stroje budou vykonávat podstatnou většinu práce a ve společnosti zavládne socialismus, ne ideologický, ale technický, kdy bude dost výrobků pro všechny a bude panovat štěstí a spokojenost.

Nyní zjišťuji, že přímo úměrně s rozvojem výroby roste počet lidí závislý na sociálních podporách, kteří odčerpávají nadhodnotu z technického pokroku a ti obyčejní, pracovití, poctiví musí dřít stejně bez ohledu na technický vývoj.

0 0
možnosti
AZ

Pár věcí pane Housko. Zaprvé průběžný penzijní systém není letadlo. To jste uvěřil báchorkám prodejcům penzijního spoření. Pro národní stát, kterým Česká republika zatím pořád je, je to jedno z nejlepších řešení. Jen bohužel počítá s národem, který v čase přežije, ne s vymírajícím. Pokud náš národ bude mít stabilní počet obyvatel nebo mírně rostoucí, pak je to skvělý systém. Narozdíl od komerčních produktů totiž přečká všechny krize, hospodářské i finanční, je odolný vůči inflaci, jakož i měnovým reformám i krachům konkrétních pojišťovacích domů. :-)

-----

Zadruhé ač s vámi souhlasím v tom, že stát dnes rodinám nepřeje (záměrně!!), tak to není jen o tom. Zmiňujete propad životní úrovně, ale ten nastává vždy - přece je to o tom že to co by dali sobě dají dítěti, dětem. Je to uplně přirozené. Ale ono to není tolik o ekonomice jako o těch postojích, o ochotě lidí něco obětovat ve prospěch dětí, o ochotě přijmout zodpovědnost.

Ze všech stran je ale lidem podsouván opak- zadlužený neustále konzumující občan. I s tou zodpovědností to není nijak slavné - lidi si místo dítěte pořídí "společného" psa.

Zkrátka je to o té společenské náladě, která je v lidech taky vytvářena, hlavně médii.

1 0
možnosti
Foto

Ja nejak nevidim, proc by nekdo musel deti mit. Proste je spousta lidi, kteri tu potrebu nemaji. Ano, jejich pocte celkem roste, ale proc ne? Je spousta jinych zpusobu, jak si uzit zivot a na stari se lidi proste zabezpeci jinak nez detima. A kdyz to vidim kolem sebe - ti, kdo nedostudovali zakladku meli deti uz skoro na zakladce, bez jedne koruny a bez sance nekdy si vydelat. Z lidi z VS ted pomalu zacinaji mit to prvni dite, vetsinou uz behem skoly slusne vydelavajici, kteri si dite muzou dovolit bez problemu. Ale zase zpet k otazce, proc by to delali?

0 0
možnosti
VN

Víte nedostatek dětí není problém pouze ČR , ale prakticky celého vyspělého světa. A je způsoben hlavně tím , že velice dobře si žijící národy prostě a jednoduše zpohodlněly. Třeba v takové Dominikánské republice , kterou jsem navštívil nemá nikdo nic , o jejich životní úrovni si v naší zemi nedokáže nikdo udělat ani představu , ale pokud jsou v nějaké rodině "pouze" 4 děti , sousedé se diví..... Pokud žena v osmnácti letech ještě nemá dítě , je terčem posměchu...

4 0
možnosti
OH

Ale vždyť to vidíte, raději budeme pobyt zdravých dospělých chlapů (a pár rodin) protože jsou z Afriky, než abychom podpořili naše domy, nebo naše děti. 

Pseudohumanisté se budou rozhořčovat jak jsme necitliví k černouškům a odmítají vidět jak se tu kšeftuje s dětmi, ruší se osvědčené typy péče a vytvářejí se trafiky pro pěstouny (neříkám, že budou všichni špatní, ale Klokánek už ověřen byl).

0 3
možnosti
OH

Jasně děvčata, vaše mínusy registruji, ale nevím za co byly, nějak chybí argumenty. Také občas dám mínus bez odpovědi, ale většinou dám plus někomu, kdo odpověděl za mne (a tím odpovím).

Takto nevím jestli jste smečka "sluníček", nebo kecám blbosti a kde.

Díky za mínus a hezké čím dál krásně a krásně plnější mešity.

PS: ohledně Mwst. / DPH  (jak zmíněno v blogu ani nemá cenu vyhlásit souhlas, to co se stalo u nás je k blití).

0 0
možnosti
NO

hmmm, a ktere pozice by mely u strednich a velkych firem prejit ze zamestnaneckeho pomeru na OSVC?

A nema snad dnes OSVC nizsi zdaneni a odvody? Ptam se jen tak kvuli  Svarcu... :-)EUR^

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.