Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Houško, určitě jste mě nevylekal :) a už vůbec bych netvrdil, že něco nejde. Jen bych šel dále - vzít státu monopol na vzdělávání a dát školám možnost si to určit. Rodiče pak budou zodpovědní za vzdělání svých dětí, které nepatří státu, ale jim. Jinak hezký článek R^

0 0
možnosti
Foto

:-) postupně přidám pár pokračování, zatím:

http://houska.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=430769

1 0
možnosti
Foto

R84u42d96o60l97f 10R82o79s79a

14. 10. 2014 18:51

Spíš než velké prázdniny bych řešil dny v týdnu. Myslím si, že 5 pracovních dnů je zbytečně moc, a to už nějakou dobu, 4 pracovní dny by bohatě stačily.

0 0
možnosti

Jenomže na to nenavazuje pracovní doba rodičů.

0 0
možnosti
Foto

R10u70d39o10l11f 50R84o64s33a

14. 10. 2014 18:48

Já teda jsem se o prázdniny doma nikdy nenudil. A rozhodně mi připadá lepší mít volno přes léto, kdy je dlouho vidět a je teplo, takže člověk může bejt někde venku, chodit na výlety, cestovat, to je všechno příjemnější v létě než v zimě. Jasně, už v květnu bývá hezky a ještě v září taky, ale co chcete furt dělat v zimě? Lyžování má většina z nás po tejdnu ažaž a stojí to dost peněz. Válet se někde na sluníčku u vody, to se dá dělat v létě celkem levně a spoustu lidí to zabaví dostatečně, ale co takového najdte v zimě? Tj. abych to shrnul -- žně nemáme, ale pořád jsme do značné míry závislí na počasí a střídání ročních dob, a náhodou to vyšlo tak, že v létě se dá to volno využít líp než v zimě, takže staré pořádky jsou i dneska dobré...

1 0
možnosti
Foto

Možná netuším, jaký problém je pro školy, že kalendářní rok končí jindy než školní, ale zase tuším, co znamená konec kalendářního roku pro spoustu lidí, kteří jsou zaměstnáni zejména jako dodavatelé služeb. Zmíněný kalendář je pro mě noční můra, kdy by v třech posledních efektivních týdnech roku, kdy se dohání co se dá, aby se to stihlo zprovoznit a vyfakturovat ještě letos, přibyla ještě starost o děti. "Ne děti, nemůžu s váma jet na lyže, musím do práce. A navíc je prosinec a není sníh." Současné zimní a jarní prázdniny jsou z tohoto pohledu umístěny mnohem lépe.

Čímž nechci říct, že současný kalendář je dobře, spíše to, že změna zavedeného principu bude mít negativní dopady po poměrně dlouhou dobu, než se tomu přizpůsobí všichni ostatní. 

Osobně bych preferoval jiný směr - zkrácení současných prázdnin o několik týdnů s tím, že žák bude mít právo si vybrat třeba dva týdny volna někdy v průběhu roku. Současná praxe, kdy ředitel školy schvaluje uvolnění tak, aby mohla rodina vyrazit na dovolenou mimo prázdniny, je ponižující. Dítě nepatří ani státu, ani řediteli školy.

0 0
možnosti

R73a41d33e83k 81D77u36l70k66a

14. 10. 2014 14:10

Předpokládám, že Vánoce by měly být vstupem do nějakých delších zimních prázdnin, které by trvaly např. do půlky ledna podle vzoru měsíc volna v zimě, měsíc volna v létě. Otázka - co budou dělat žáci a studenti v zimě, když je venku hnusně, je brzy tma a ve městě je to ještě mnohem horší než v létě, kdy se alespoň dá jet někam do přírody? Mě se naopak zdá, že dva měsíce prázdnin v létě je skvělá věc. Že rodiče nevědí, co v létě s dětmi - no to je pravda, ale v zimě to nebude o moc lepší. Rozhodně je ale nepošlou do tábora spát ve stanu. Takže já nesouhlasím, s autorem, podle mě má stávající podoba prázdnin více výhod než nevýhod.

Srovnání školního roku s účetním považuji spíše za technikálii. Pokud by lidem usnadnila život, neměl bych nic proti tomu.

0 0
možnosti

Co budou dělat?

No jako obvykle:

Pařit na compu!

0 0
možnosti

O prázdninách také řada rodičů řeší co s dětmi, protože oni sami musí chodit do práce a nemohou být s dětmi doma. Výuka by určitě měla reflektovat požadavky doby - a to nejen uspořádáním prázdnin.

0 0
možnosti

Jen upřesním, že požadavky doby nemyslím potřebu vytvořit tupé stádo živící vládnoucí oligarchii.

0 0
možnosti

Souhlasím.

Jen bych diskutoval o datech jednotlivých týdenních prázdnin, jak jste je načrtl. Ale to je detail, který je na místě řešit až po té, co se získá společenský souhlas se změnou systému.

0 0
možnosti

No, ještě do toho zasahují i takové věci, jako nařízené celozávodní dovolené ve firmách, turnusy v hotelech a vůbec letní sezóna. V létě navíc probíhají i opravy školních budov, což by se při zkrácení a rozdělení prázdnin zkomplikovalo. 

Netvrdím, že nemáte pravdu, pro děti by to možná bylo výhodnější, ale taková změna by měla přesahy do celé řady dalších oborů. Jedna výhoda by byla vyvážena celou řadou dalších komplikací.

0 0
možnosti

Ale to, co Vy zmiňujete, ve skutečnosti navazuje na školní prázdniny. Školní rok nám ovlivňuje činnost v celé řadě dalších profesí. Když se změní organizace školního roku, změní se i sezonnost v těchto jiných odvětvích.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS