Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Se Slováky a Podkarpatskou Rusí nás spojovalo mnohé. Spojení začalo už Velkou Moravou.  Čeští králové bývali  později i králi Uherskými a sídlili mimo jiné i v Budapešti. Se Slováky a Rusíny jsme byli po staletí součástí jednoho státu a nebylo v nám v něm nejhůř. Českolovensko byl umělý stát, ale spojení malých slovanských národů, které spolu dlouho žily spokojeně v R-U nebylo až tak moc nepřirozené jako vytvoření Ukrajiny, která je výsledkem chorého myšlení komunistických vůdců. Jo a Rakousko-Uhersko neselhalo, jen bohužel prohrálo válku a vítězové s nim naložili jak naložili. Později se jim to vrátilo  druhou světovou válkou.

2 1
možnosti
MT

S tou stabilitou R-U nesouhlasím. S nadsázkou někdy říkám, že na 2. světovou válku bylo zaděláno už v roce 1867 při rakousko-uherském vyrovnání, kdy ostatní národy (Češi, Slováci, Srbové apod.) přišli zkrátka. Pak už se to pomalu vezlo k 1. světové válce a ta byla jednou z hlavních příčin 2. světové.

3 0
možnosti
LW

L71e75o 34W34o79l18f

2. 9. 2014 11:16

V hrubých obrysech lze souhlasit.

2 0
možnosti
Foto

Národnostní otázka v R-U je trochu složitější, Češi pro císaře znamenali více než čeští Němci už proto, že v Češích měl oporu oproti rostoucím politickým požadavkům německy mluvícího obyvatelstva, dokonce snahy o spojení s císařským Německem. Jenomže byl problém, jak to rozklíčovat.

Ta myšlenka o spojení s Německem latentně dřímala a nemusely by být tak urgentní, kdyby se vůči našim Němcům chovala státní správa rozumně. Většinou byli organizováni sociálně demokraticky, Henlein se dostal na koně až poslední roky před odstoupením Sudet. Ještě na jaře 38 Henlein reálně neuvažoval o připojení k Německu. 

Až na toho Putina, dobré.

1 0
možnosti
JC

Tentokrát jste mne příliš nenadchl, protože dost dobrý popis problematičnosti První republiky nevhodně kazíte srovnáním Putina s Hitlerem, což je ideologická demagogie nemající s realitou nic společného. To už taky můžete napsat třeba že žere žáby jako Mitterand a malé děti jako Bokassa.

K té První republice bych pak podotkl, že Slezané do ní nechtěli. Možná Češi z Kladska, to nevím jistě, ale Slezané ne. Proto také po vojenské anexi Hlučínska tam musel být zaveden výjimečný stav a nebyly tam připuštěny volby, a to do roku 1928, kdy byla Země slezská zrušena a připojena k Moravě. Většina Slezanů v Horním i Dolním Slezsku chtěla zůstat součástí Pruska, velké množství Slezanů v Horním Slezsku pak chtělo do Polska, ne do ČR.

Těšínsko pak obsadili Poláci svévolně a zcela neoprávněně, neboť Těšínsko nebylo v minulosti součástí ani Polského království, ani Rzeci pospolitej, snad s výjimkou doby, kdy k Polskému knížectví Krakowskému patřila i Morava).

Hranice maďarsko-slovenská byla vytýčena jako strategická s tím, že etnicky ji namalovat nelze - na maďarské straně zůstali Slováci a na slovenské straně Maďaři a ti měli být původně vyměněni, ovšem bolševická revoluce v Maďarsku to znemožnila a vyhnání maďarských bolševiků ze Slovenska se už nepodařilo vytvořit s Maďarskem takové vztahy, aby se ta vzájemná výměna obyvatel mohla uskutečnit.

4 1
možnosti
AG

Paralela je zřejmá ale s tím Putinem je zcela mimo. Hysterie nezná mezí. Škoda, takový to je hezký článek.

Jinak Rusko dnes nedělá nic jiného, než že hájí své strategické zájmy.

7 6
možnosti
RH

Tak se dá hovořit i o jednání Hitlera.. Za strategické zájmy schovate cokoli..

7 2
možnosti
Foto

Jen bych podoktl, že tu válku si z roku 1920 proti Sovětům si začali sami Poláci a u Těšínska to bylo zrovna tak, v Polsku totiž tehdy vládla armáda a chtěla rozšiřovat své hranice. V případě Maďarska to bylo více méně internacionální, jelikož to byl pokus tamních komunistů rozšířit svojí ideologii, proto také vytvořili Slovenskou republiku RAD.

2 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.