Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J41o20s95e50f 81P71o80t17r

19. 11. 2013 21:46

To, že to píšete je dobré.

Pasuje to i na historii soužití Čechů a Němců v Böhmen. Obě dvě národnosti spolu soupeřily a závodily a Češi bezezbytku mohli přejmou vyspělou kulturu ( kterou zase Němci přejali od svých západnějších sousedů). Z vymírajícího českého národa se stal díky multikulturnosti na začátku 20. století moderní evropský národ.

Bohužel tento příznivý vývoj zvrátila 2.sv. válka a události poté, kdy jsme se dostali do promitivního kulturního okruhu bolševicko-aziatského.

0 0
možnosti
Foto

Karmuji, nicméně si myslím, že Kolumbus neobjevoval žádné nové cesty, pouze si chtěl potvrdit platnost starších "map" :)

0 1
možnosti

Máte naprostou pravdu.

Prospěšnost politické roztříštěnosti Evropy na civilizační pokrok je zmíněna i v článku na Oslu: "Evropa, Evropané" (č. článku 988).

Cituji: "Rozdrobení politické mapy subkontinentu na maličké mnohosousedství zabránilo vzniku kontinentální totality a trvalé despocie a kdykoli v některém státečku vývoj nepřál svobodě myšlení, bylo kam utéci rychle a levně. Kdykoli v některém státečku dominovala nesnášenlivost či nekompromisní idea, bylo odkud provádět ideologickou diversi či organizovat odpor. Žádný pidistát nikdy nedokázal ohlídat celé své hranice. Ani před nežádoucími myšlenkami, ani před pašovaným zbožím. A samozřejmě také mnoho států znamená možnost vyzkoušet mnoho politických a ekonomických cest. Nic se nedá totálně utajit, nic se nedá totálně zmanipulovat, nic se nedá totálně ovládnout. Potměšilých záškodníků má kolem sebe každý dost a dost."

0 1
možnosti

J82a23n 82S27a81l75a85k

20. 11. 2013 9:58

Dulezite byla taky dualita moci statni a cirkevni. Vskutku decentralizovanost je jedna z veci jez cini evroopou tim cim je. Ale to nastesti nebude dlouho trvat EU

0 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.