Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

Možná mi řeknete, že Tibet přece je okupovaný Čínou a to je zlé. Protože Čína je zlý komunistický režim. A proti zlu je správné bojovat. Jiní naopak vytáhnou ruský propagandistický článek, který popisuje, jak před nástupem hodné komunistické vlády sužovali Tibeťany krutí mniši, kteří jim sekali ruce a vypíchávali oči.

Že lže tenhle článek (a z něj odvozené deriváty) ti příčetní tuší. Přesto i ten je hojně sdílen a citován. Ale Tibetská vlajka na radnici nebo parlamentní kanceláři pro mě stejně neni víc než křiváckou fraškou, politický mediálním kýčem adresovaným ne Tibetu, ne Číně, ale domácímu fan klubu.

Že fandím Číně? Ani omylem. To opravdu je totalitní oligarchický režim, který je nepřátelský vůči všem svým obyvatelům. Pronásleduje věřící. Tedy nejen lámaisty  a buddhisty, ale úplně stejně i křesťany. Ale ti nežijí tak moc v Tibetu, že jo. Protože říci, že ubližuje porobenému národu je atraktivnější než přiznat, že ubližuje všem. Protože jakou vlajku bychom měli vyvěsit? Čínskou z doby předkomunistické? Tu bychom museli chvíli hledat. A co by měli Číňané udělat? Měli by se z Tibetu vystěhovat všichni Číňané? Mimochodem jich tu dnes žije možná víc než původních Tibeťanů a většina z nich se tu narodila. Vlastně stejně jako jejich rodiče. Takže jak? Číňané pryč z Tibetu? A bude totéž platit třeba i pro kosovské Albánce? A další třetí generace migrantů? 

Ale krom té bezradnosti, co vlastně od Číny chceme, mi vadí něco jiného. Ano, Tibeťané se dostali do područí sousední velmoci. Která s nimi jedná stejně zhovadile jako s jinými menšinami, jako s vlastními věřícími, stejně jako s dalšími okupovanými národu. Třeba Manžuové (kterých je asi desetkrát tolik než Tibeťanů) jsou také Čínou okupovanou zemí. Že jste neslyšeli o okupovaném Mandžusku? Ono se o něm také nemluví. Na Mandžusko totiž kašlem, bojujeme za "dobro", tedy za Tibet.

A všimli jste si, že v současných dnech a týdnech turecká armáda (tedy armáda členského státu NATO) narušila státní svrchovanost dvou sousedních zemí a vpadla tam - a provádí faktickou a všeobecně ignorovanou genocidu Kurdů? Nejsou pro nás zajímaví. A kdysi se zapletli s bolševikem. A vůbec. Nezajímají nás. Přitom Kurdů je asi sedmkrát víc, a nejen že jsou okupováni a nemají vlastní stát, ale jejich území si naparcelovaly čtyři státy (Turecko, Sýrie, Irák a Írán). Jestli bojujeme za Tibet, do prkýnka, jak to, že nebojujeme za zastavení genocidy Kurdů tureckou armádou? To totiž hoří, to nesnese odkladu. Zatímco čtete, na Kurdistán padají bomby. Ne na nějaké teroristy, Turci bombardují civilní obyvatelstvo. Protože jim před sto lety prošla genocida Arménů (a dodnes okupují zhruba 2/3 Arménie včetně jejího historického hlavního města). 

A víte, že Indonézie, ten hodný stát, který mi řada lidí dala za příklad, že je možné vybudovat demokratický stát v souladu s islámem, má momentálně jen krátkou pauzičku v provádění jiné fakticé genocidy - genocidy Papuánců? Ne? Ano, ani to naše bojovníky za obecné dobro nezajímá. Stejně jako genocidy Syřanů v Sýrii (nepleťme si je se syrskými Araby) anebo Egypťany, neboli Kopty v Egyptě (nepleťme si je s egyptskými Araby). 

Ne. O lidi nejde. Jde o principy. O boj za dobro. Lidi můžou pochcípat. K boji proti Turecké genicidě Kurdů zadky nezvedneme. Musíme totiž vyvěsit tibetské vlajky, protože to je z toho všeho to nejdůležitější.

 

Autor: Tomáš Houška | pondělí 12.3.2018 9:54 | karma článku: 38,10 | přečteno: 1561x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34

Tomáš Houška

Příběh Arménie

26.9.2017 v 10:15 | Karma: 29,90