Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

Nejdřív přišla vlna velkých spekulací, že je to vzděláním. Dokonce se šíří graf, kde je to krásně ukázané. Tedy, chyba je, že je vytvořený z vybraného vzorku tazatelů jedné webové ankety. Ale to nevadí, musí to tak přece být! Nevzdělaní vidláci volili špatně. Neva, že statistiky to tak úplně nepotvrzují. Někdo mluví o IQ, ale to s tím, věřte nevěřte nesouvisí vůbec. Někoho napadlo, že za to můžou exekuce a měli bychom řešit nemravný systém exekucí - to zní výborně. Jen to stále nemá s volbou prezidenta nic společného.

Takže co je na nich k sakru špatného? Musíme najít, kde je chyba, a pak ty voliče opravit, aby příště volili správně!

Jediné, co si nedovolíme připustit je, že ve voličích Zemana není chyba nebo problém vůbec žádný. Oni nejsou porouchaní, nesvéprávní, nedospělí, nezkušení nebo nevzdělavatelní. Oni jen mají jiný názor. A za to se - snad ještě stále - neposílá na převýchovu ani do servisu na repasi.

Pro spoustu lidí kolem mě je samotná možnost, že někdo má jiný názor, a ten názor není automaticky špatný (protože se neshoduje s mým), nepředstavitelná. 

Jenže je to tak.

A ten jiný názor nezní, že by chtěli návrat oldschoolových komunistů nebo vpád Putina (který s komunismem upřímně řečeno nemá názorově vůbec nic společného). Prostě jen mají plné zuby neomarxistického utahování šroubů. Nástupu hyperkorektního zmagořeného newspeaku. Tance kolem práv homosexuálů na adopce (aniž se někdo z nich ptá, jaká práva v tom všem mají adoptované děti), práv pedofilů na to nebýt ostrakizován, práv šílenců na záchody pro třetí pohlaví. Výkřiků, že hranice je jenom zbytečná čára na mapě. Práv syslů na odmítnutí novostavby. Práv šneků zahradních na důstojný život v našich zahradách. Celé té neokomunistické zblblosti. A tu nám sem nehrne žádný Putin, ale alkoholik Juncker, který z titulu šéfa EK připravuje velkolepé oslavy narozenin Karla Marxe. (Pravda podpořen komunistkou Mogherini a náckovským socialistou Schulzem.) Jediný pohled na tuhle sebranku bere argument každému, kdo Zemanovi vyčítá, že je opilec. 

Ale zpět k jeho voličům: Jestli chci pochopit důvody těch, kdo volili "jinak", nesmím je nálepkovat. Jakmile někoho onálepkuju, je utrum s nadějí, že mu porozumím. Jestli s někým chci hledat společnou řeč a konsensus, nemůžu začít tím, že mu vysvětlím, že je hlupák, kterého nenechám rozhodovat klíčové věci. A už vůbec to jaksi nejde tím, že si dám do statusu "Přihlaste se vy hovada, co ste ho volili, já vám rozbiju držku!" naštěstí končící odebráním z facebookových přátel, ale blbé je to úplně stejně. 

Že ve skutečnosti prezident může změnit jen málo z toho, co jsem zmínil? Ale ty volby nebyly primárně rozhodováním o tom, který z těch dvou špatných kandidátů bude pět let úřadovat na Hradě. Byly primárně komunikací. Sdělení, kterým jedna půlka společnosti dávala najevo svou nespokojenost s arogantním a povýšeneckým chováním té druhé půlky. A je jen na ne-voličích Zemana, jestli toto sdělení pochopí a zpracují. 

Až budou příště prezidentské volby, Zeman kandidovat nebude. Společnost bude ale skoro jistě rozdělená stejně jako dneska. Ten, kdo bude zvedat prapor kandidáta, bude muset - bude-li chtít zvítězit - začít pokorou vůči svým názorovým oponentům a jejich respektem.

V okamžiku, kdy totiž začnu hledat důvod, proč půlka národa volí "špatně", není chyba v té půlce, ale ze sta procent ve mně.

Autor: Tomáš Houška | úterý 30.1.2018 9:35 | karma článku: 47,34 | přečteno: 8309x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Příběh Arménie

26.9.2017 v 10:15 | Karma: 29,90