Touha pomoci

30. 04. 2016 14:37:50
Kolikrát jsem si říkal, Jaká sebezáhubná síla vede část populace k tomu, aby říkala, že MUSÍME pomáhat, že je to naše povinnost, a musíme přijímat imigraci bez ohledu na důsledky. Ve skutečnosti jsou to dva hlavní motivy.

Každý z nás touží po tom být respektován, uznáván, obdivován. Chválen. Každý touží být kladným hrdinou. Nikdo nechce jít do konfliktu. Pro mnoho lidí je jednodušší identifikovat se se špatným názorem a nést pak nemilé následky, než hned na začátku riskovat konflikt a trvat na svých hranicích.

Většině lidí dělá obtíže stanovit si hranice. Když nás někdo žádá o pomoc, je obtížnější odmítnout, než slíbit. Neradi sdělujeme nepříjemné věci. Neradi přijímáme rozhodnutí, za které nás někdo možná bude kritizovat.

Říci, že když k nám nějací migranti jdou, je naší povinností jim pomoci, je ve skutečnosti násobně snazší, než vyslovit, že správnější je poslat zpět, protože za ně nejsme odpovědní. Protože když je "přijímáme", stáváme se navenek těmi "hodnými". Když je odmítneme, jsme sobečtí a zlí. Nebo se aspoň bojíme, že nás tak někdo bude hodnotit.

"Přijímáme" prostě z lenosti a slabosti. Je to snazší. A to nejen vůči imigraci do Evropy. Je to snazší obecně v celém životě.

Pak je tu druhý psychologický motiv. A naučme se před jeho analýzou uvědomit si principiální rozdíl mezi pomocí člověku, který zkolaboval na chodníku a potřebuje lékařskou pomoc, a "pomocí" alkoholikovi, který před supermarketem žebrá na krabicák. V prvním případě projevujeme své lidství, v druhém v lepším případě naivitu. V horším případě si kupujeme odpustek. Zavazujeme si ho ke vděčnosti.

Podvědomá touha mít zavázané lidi obsahuje motiv převzetí vrchu, kontroly, získat nadřazené postavení. Pokud někomu takto pomáháme, dostáváme se psychologicky do zvýhodněné pozice. Pomocí přebíráme kus kontroly. A to jak v oblasti čistě abstraktní, emocionální, tak v oblasti materiální. Např. když velký koncern deklaruje svou otevřenou náruč imigrantům, nedělá to z altruismu, ale proto, že doufá, že tím získá nové pracovní síly, které budou ochotné pracovat i za nižší mzdy než ti stávající. I když jde-li o současnou migrační vlnu, skoro jistě jde o čekání plané - naprostá většina imigrantů nemá kvalifikaci, nezná jazyk, a nemá chuť nějakou podřadnou práci dělat - přicházejí za sociálními dávkami, na které cítí "právo".

Velká část altruistických rozhodnutí je ve skutečnosti konaná z touhy převzít věci do svých rukou. A deklarovaná pomoc je cestou k té moci. Jde o touhu po-moci, která se realizuje přes deklarovaný altruismus.

Bohužel v případě imigrace je to altruismus na účet těch okolo. Kdo vítá imigranty, je "hezký", "hodný" a doufá v nějaký díl kontroly nad budoucí situací nebo profitu z ní (budu mít levnou pracovní sílu, naše NNO bude mít větší dosah a dostaneme další dotace...), ale přitom jde o hru, za kterou zaplatí účet i ti, kdo nevítají.

Autor: Tomáš Houška | sobota 30.4.2016 14:37 | karma článku: 36.84 | přečteno: 12261x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 262 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...