Mojí holčičku chtějí poslat do války!

Zlí imperialisté chtějí odvést mladé lidi v 18 letech do války, protože potřebují někoho, kdo bude hájit ty odporné útočné agrese Američanů všude po světě! 

Taky na vás tyhle šílenosti vykukují ze všech koutů internetu, kam se podíváte?

A není to pravda? Aspoň trochu?

Není. Odvod totiž nikoho nikam neposílá, při odvodu se prostě zjistí, kdo by jaké služby byl schopný a současně se zjistí, jestli by byl ochotný. Pojem odvody totiž tak úplně nevystihuje podstatu: Armáda nechce nikdoho "odvádět", odvodem si armáda udělá představu o tom, jaké jsou reálné počty potenciálních záloh.

Samozřejmě, že nikomu soudnému nejde o nahrazení profesionální armády branci. To totiž v dnešní době ani není možné. Ale v případě jakéhokoli bezpečnostního průšvihu je v armádě spousta pozic, které mohou obsadit vojáci i nevojáci, byť jejich výcvik nebude kdovíjaký.

Jestli je potřebujeme? Ano. Pokud nejsme ochotni připustit, že v dostatečné síle budeme držet armádu profesionální, což by nebylo efektivní, prostě potřebujeme i zálohy. To jsou dvě různé nohy, na kterých stojí bezpečnost země. A protože každý z fyziky víme, že ke stabilitě jsou zřeba takové opěrné body tři, tak zmiňme, že tím třetím jsou naši spojenci. Z čehož vyplývá, že když do něčeho spadneme sami, oni nás v tom nenechají, ale současně i náš závazek, že v průšvihu nenecháme my je.

Pokud někoho napadne, že nás "mělo chránit NATO", má zcela pravdu. Ano. My jsme NATO. My jsme odpovědní za obranu všech členů NATO. Tedy nás i našich ostatních spojenců. Musíme se na ní spravedlivě podílet. 

Jestli tam patří i ženy? No, jestli myslíme rovnoprávnost vážně a nechceme ji brát jen jako kavárenské žvanění o gendrové vyrovnanosti evropských grantů, tak ano. Nikdo si asi nepředstavuje, že půjdou s výsadkáři válčit do týlu nepřítele, ale tank či stíhačku může pilotovat žena stejně dobře jako muž, nehledě k tomu, že v týlu armády je v případě konfliktu spousta pozic, které, zůstaneme-li v zajetí genderových stereotypů, budou ženy vykonávat dokonce ještě lépe než muži. Tedy ano, i ženy patří do záloh armády.

Jestli vůbec chceme tuhle zemi bránit? To mi přijde nejabsurdnější a zprominutím nejpitomější připomínka.  Že tu ta zlá vláda bere lidem svobodu… Kdyby naši pradědečci neměli vůli vybojovat vlastní stát, žádný nemáme. Jestli chceme být svobodní hrdí občané svobodného státu, neodmyslitelně k tomu patří odpovědnost za to, že svojí svobodu chceme bránit. Není náhoda, že po dlouhý čas bylo právo vlastnit a užívat zbraň vyhrazeno šlechticům. Svoboda má svojí cenu, nepřichází automaticky. Tou cenou je mj. ochota za tu svobodu bojovat. Schopnost a odhodlání bránit svou svobodu totiž onu svobodu teprve doopravdy deklaruje. 

Jestli by nám nebylo lépe, kdybychom byli neutrálním státem bez armády? Pardon, je to další nesmysl. Žádný stát na světě není neutrální tím, že vyhlásí svou neutralitu. Neutralita z principu vzniká tak, že okolní státy se zaručí za bezpečnost toho neutrálního. Být "neutrální" znamená být zcela odkázán na libovůli toho, kdo dobře vyzbrojenou a vycvičenou armádu má. To chceme?

Armáda vede k válce. Všichni aktivisté to říkají. Pravda je ale přesně opačná. Právě armádám vděčíme za to, že tu minulých 70 let byl mír. Teprve v okamžiku, kdy potenciální nepřátelé vidí, že by narazili na odpor, nezaútočí. Už Římané říkali, že zárukou míru je dobrá armáda. Vnímejme, ne poplácání po ramenou, že se nenapadneme. Chceme-li si tu rychle a bezpečně způsobit nějaký pěkný bezpečnostní průšvih, rozpusťme armádu a pak sledujme, co bude následovat.

Že bych změnil názor, kdybych měl děti? Ale já mám děti přesně v tom věku. Přeju jim šťastný a svobodný život vmíru a pohodě. A proto je učím, že každý má tu svobodu, kterou si uhájí. Ať jako jednotlivec nebo jako stát. Aby tu svou uměli uměli obhajovat,  kdyby k tomu náhodou byli nuceni.

A že nám nic nehrozí, vždyť žijeme v radostné době, ve světě, kde je už 70 let mír? Prosím, probuďme se všichni z toho snu, než nás vyburcuje někdo jiný, a to způsobem, který se nám nebude líbit.

Autor: Tomáš Houška | středa 15.4.2015 18:15 | karma článku: 35,95 | přečteno: 3081x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34

Tomáš Houška

Příběh Arménie

26.9.2017 v 10:15 | Karma: 29,90

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

11.7.2017 v 9:35 | Karma: 20,69

Tomáš Houška

Zborov

2.7.2017 v 9:42 | Karma: 23,77

Tomáš Houška

Pošta poskytuje nové služby

29.5.2017 v 19:09 | Karma: 27,67

Tomáš Houška

Trumpa na vás, holoto!

29.1.2017 v 19:19 | Karma: 43,25

Tomáš Houška

Lidl má geniální markeťáky

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 43,31

Tomáš Houška

Ukradli nám Hrad!

27.12.2016 v 18:18 | Karma: 38,68

Tomáš Houška

Hranice mezi vírou a ideologií

27.12.2016 v 9:09 | Karma: 39,83

Tomáš Houška

Uprchlíci nebo migranti?

20.12.2016 v 10:10 | Karma: 42,59

Tomáš Houška

Udavači sobě

2.12.2016 v 23:11 | Karma: 33,05
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.