Tomáš Houška

Napíšu vám diplomku nebo bakalářku!

12. 01. 2015 11:15:07
Jsem zkušený pedagog oplývající doktoráty a rozsáhlou bibliografií v oboru, s důvěrou se na mě obraťte, pokud potřebuejte diplomku nebo bakalářku. Cena dohodou podle rozsahu a požadované úrovně.

Tu a tam pronikne do médií nějaký průšvih, kdy se taková obchodní transakce provalí, jedna podobná právě začne plnit bulvární články a dodavatele diplomek minimálně odstaví od jeho zaměstnání. Je to nechutné a podlé, takhle kšeftovat s diplomkami? Tak než se pustíme do odsuzování aktérů, pojďme si uvědomit pár věcí:

Když budete důslední a budete na webu pátrat, pochopíte, že vůbec nejde o nějaké osamělé úlety, ale že obchod tohoto druhu je fungujícím odvětvím, myslím, že nechcete slyšet skutečný procentuální podíl diplomových prací vzniklých podobnou cestou. Protože když člověk přichází o iluze, většinou to bolí. Jenže podstatné není hořekovat nad mravní zpustlostí účastníků tohoto obchodního odvětví, podstatné je zamyslet si, co je příčinou.

První, co napadne leckoho, ale doopravdy tuší spíš jen ti, co na VŠ doopravdy učí, je že ten vyučující to má zapotřebí. Ano má. V naší společnosti jsme ochotní vyčinit státu za každý kilometr nepostavené dálnice, za zmrazování minimálních mezd, za spoustu ve skutečnosti naprosto podružných věcí, ale málokomu přijde s prominutím blbé, jak tristním způsobem investujeme do vzdělání. Mzdy učitelů, včetně těch vysokoškolských, jsou součástí našeho buranského vztahu ke vzdělání.

Druhá věc je, jak stále strašně moc bazírujeme na papírech a glejtech. Diplom je modla. Moudrá EU chce, aby dvě třetiny populace měly vysokoškolský diplom. Chcete-li triviální místo ve státní správě, počínaje místem učitelským, nebudou se vás ptát na vaše skutečné kompetence, podstatné je doložit správný diplom. Na všechno je správný konkrétní a speciální diplom, který je třeba vyndat z šuplete.

K získání diplomu je třeba zpracovat nějaké, docela sofistikované práce, které by teoreticky měly doložit vaši odbornost. Dostal jste aspoň k nahlédnutí takovou diplomku třeba Marka Bendy nebo dalších plzeňských právníků? Cha chca. To je panečku odborná práce!

Máte pravdu, jsou u nás naštěstí vysoké školy, kde by spatlaný hlupácký slint neprošel. A o to jde. Spousta studentů těhle škol by s vytvořením něčeho lepšího také měla problém. Ale diplom chtějí, diplom je přece důležitý. Tak si práci koupí. Projde to. Běžně to prochází. Nenadávejte jim, chyba není v těch lidech, chyba je v ekosystému našeho zaměstnávání a vnímání vzdělání.

K hladině vybublává, jak moc se většina lidí, politiky počínaje, mýlí, když uvažuje o dosaženém vzdělání. Protože jestli vzděláním něco opravdu není, tak to není diplom potvrzující absolvování čehokoli. Dokud tohle nepochopíme, obchod s diplomy a diplomkami tady bude fungovat. Jestli se nám to nelíbí, přestaňme na těhle modlách bazírovat a pojďme se bavit o skutečném vzdělání.

Autor: Tomáš Houška | karma: 41.17 | přečteno: 8567 ×
Poslední články autora