Tomáš Houška

Elba 1814-2014

21. 05. 2014 17:50:50
Před pár dny se Elba vrátila o dvě staletí zpět a opět přivítala císaře Napoleona. Pojďte se za ním podívat taky!

Přestože v Rusku ztratil Napoleon podstatnou část armády a v několika bitvách končících tou "velkou bitvou národů" u Lipska pak ztratil i desetitisíce mužů armády nové, stále se nevzdával - v listopadu 1813 se vrátil do Paříže a postavil další armádní sbory. Je pravda, že mezi Francouzi už přestával ztrácet sympatie a stále víc lidí si přálo především mír. Ale přesto s postupujícími spojenci svedl ještě několik bitev - překvapivě zdaleka ne vždy neúspěšných.

Ale spojenci nechali stranou jeho armádu u Fontainebleau a vtáhli do Paříže. Ta se vzdala spojencům (hlavně Angličané, Rusové, Prusové a Rakušané) 30. března 1814 Napoleon sice chtěl táhnout na Paříž, ale jeho maršálové ho přemluvili, aby ten nápad vzdal. Bylo po válce. 4. dubna 1814 Napoleon abdikoval. Nejdřív se snažil, aby byl jeho nástupcem uznán jeho syn Napoleon František, ale po dvou dnech hádek a výstupů ho spojenci donutili uznat bezpodmínečnou abdikaci a přijetí vyhnanství mimo Francii. Napoleon se pak teatrálně pokusil o sebevraždu, ale to samozřejmě už nemohlo nic změnit.


Na Elbu, do přístavu Portoferaio, Napoleona přivezla britská fregata 4. 5. 1814 - a protože podle mírových dohod nesměla do přístavu, vyložili Napoleona do člunu před přístavem.






V přístavu už na něj čekaly jeho nejvěrnější vojáci. Ze začátku jich byly tři stovky. Napoleon směl doživotně užívat císařský titul, nedaleko přístavu Portoferaio měl villu, rozumějme docela pěkný zámek - a Elbu jako své malé království. K tomu přiznaný doživotní důchod zaručující mu hezký život na krásném místě ve Středomoří.



A tak tu prožil necelý rok. Organizoval život svého malého království, pořádal bankety, žila tu s ní jeho rodina.



Jestli to tak mohlo zůstat? Říká se, že na Elbu pronikly zprávy o různých příkořích, které mu vítězi chtějí způsobit včetně jeho uvěznění či otrávení jedem, je také pravda, že Francie mu nevyplácela jeho apanáž, ale hlavní příčiny byly jinde: Kdo z Fontainebleau vládl Evropě, těžko se mohl smířit, že nyní bude z Portoferaia vládnout Elbě. A tak Napoleon Elbu zase opustil. Ke škodě své vlastní, i škodě Elby.

Na Elbě na Napoleona dodnes vzpomínají v dobrém. A oslavy jeho návratu si užili - podle zpráv na přišlo kolem 50.000 návštěvníků. Kromě uniformované císařské gardy a jeho věrných generálů se do dobového oblékla i velká část prostých návštěvníků a tak to chvílemi bylo, jako byste se skutečně propadli o dvě staletí zpět. Až mi přišlo líto, jak my pro nás a naše dějiny mnohem zajímavější a důležitější výročí prostě ignorujeme.

Na druhou stranu na slavnostech na Elbě bylo zábavné, jak moc se na nich podíleli Češi a Moraváci. Prostě asi nám to doma chybělo. Velká část Napoleonovy armády se sem dostalia od nás - tu druhou půlku většinou tvořili Francouzi.




Napoleona k Elbě přivezla brigantina, na níž kromě vlajky anglického vojenského námořnictva, kterou vyvěsila pro účely oslav, vlála vlajka česká. Jak by ne - La Grace je česká loď s neméně zajímavým příběhem.


Videoreportáž z napoleonských oslav a také malý rozhovor s Napoleonem uvidíte v TV, k La Grace se určitě vrátíme. A jestli uvažujete o tom, kde strávit léto, Elbu i La Grace doporučuju.

Autor: Tomáš Houška | karma: 18.36 | přečteno: 739 ×
Poslední články autora