Nevzdělaní učitelé

29. 01. 2014 13:19:08
Z moci C&K ministerské milosti budou napříště ze škol vymeteni pseudoučitelé, kteří nemajíce správné bumážky, dovolili si postavit se za katedru.

Škola není o bumážlách ale o vzdělání
Tak nějak bychom mohli srozumitelně přeložit strohou řeč legislativních paragrafů.

Je fér přiznat, že se jedná jen o školy "státní", ve skutečnosti nejčastěji zřizované obcí (ZŠ) nebo krajem (SŠ). Na těch soukromých budou smět zůstat, ovšem úřady je budou ve statistikách nadále uvádět jako nekvalifikované.

A takových učitelů je u nás asi 10%. A zní to koneckonců logicky - k učení je třeba mít správné vzdělání a nikdo by přece nechtěl, aby jeho děti vychovával nevzdělaný hlupec bez kvalifikace.

Ale jaká je realita? Naše školství je poslední dvě dekády kriticky podfinancované, učitelé podhodnocení, a tak, kdo se umí slušně uživit jinde, většinou odešel. Zbyli naprostí srdcaři a mnoho těch, pro které je obživa mimo školství noční můrou. To vše doplněné nezanedbatelným množstvím důchodců, kteří se školám vyplatí často proto, že je mohou najímat na dobu určitou od září do června. O kvalitní učitele je nouze, a rozumný vladař by je vyvažoval zlatem a hýčkal si.

Ozývají se hlasy, že by bylo moudré těm opravdu dobrým, co jim chybí bumážka, dát nějaký pardon. Třeba že půjdou na stará kolena ještě studovat. Pravidelně takoví učitelé pak "studují" u svých bývalých žáků a "studium" je vynucená strašlivá ztráta času podstupovaná jen a pouze pro nažrání úředního šimla. A to nemluvím o tom, kolik pedagogů na pedagogických fakultách nikdy neučilo nikde jinde než na pedagogické fakultě. Takového učitele s dvacetiletou praxí na základce jistě obohatí skládání zkoušek z dějin pedagogiky a přednášky od lidí, kteří se za katedru na základce nebo střední škole v životě nepostavili. Ale mají bumážku a PHD.

Tyto hlasy je tedy možné chápat, ale nelze s nimi souhlasit. Chyba totiž není na straně oněch učitelů, ale na straně byrokratického systému. Dávat pardon, výjimku, z idiotských nařízení není vůbec žádné řešení, je to jen forma kolaborace. Švejkovské ohnutí hřbetu.

Žádné dosažené formální vzdělání totiž není zárukou kvality učitele. A není ani jeho nutnou podmínkou. Jako ředitel jsem zažil spoustu učitelů bez bumážky, kteří byli skvělí, i spoustu s bumážkou, kteří byli zcela nepoužitelní. A stejně tak žádné doplňkové studium z těch "nekvalifikovaných" neudělá lepšího učitele. Jen je obere o spoustu času a sil. A mnoho srdcařů přiměje k odchodu, protože to bude poslední kapkou k řadě pádných důvodů školství opustit.

Bumážku nepotřebují žáci, rodiče, nepotřebuje ji ani vedení školy, potřebuje ji jen vykázat úředník. Že podle ní ředitel může vybrat správného uchazeče? Hnal bych takového ředitele svinským krokem.

Ředitele, který přijímá adepta na učitelské místo, totiž žádná bumážka nemusí moc zajímat. (Abych nebyl za anarchistu, ano, potřebuje potvrzení, že je zdráv a má čistý trestní rejstřík.) Uchazeč totiž přijde, odučí 2-3 ukázkové hodiny v různých ročnících, přinese návrh koncepce své práce ve svém předmětu a to vše řediteli stručně zdůvodní. Kdo tohle úspěšně zvládne, v praxi prokázal kompetenci učit. A neučitele mohu ubezpečit: To vůbec není nízká laťka. To je prokázání toho že danou práci opravdu umí kvalitně dělat. Tedy mnohem víc než že má jakýsi (správný) diplom. To mi jako řediteli poskytne 100x lepší informaci nežjakýkoli předložený diplom.

Já vím, že teď použiju několik termínů, které jsou u nás bezpečnou cestou ke konfliktu, ale nestrkejme řediteli školy před nos další ze stohu nesmyslných restrikcí. Ředitel je manažerem školy, odborníkem. Člověkem kompetentním k tomu řídit školu, vést její učitele. Teda i kvalifikovaně zhodnotit, kdo svou práci dělá dobře a kdo ne. Pokud ředitel svou práci dělá dobře, škola plní svůj vzdělávací plán a je rodiči i žáky hodnocena jako kvalitní. Pokud ředitel neumí vést školu tak, aby splnovala standard kvality, k němuž se zavázala ve svém vzdělávacím plánu, je na zřizovateli, aby ho vyměnil. Pokud to někde zřizovatel neudělá, je na voličích, aby ve volbách v orgánech zřizovatele (obec nebo kraj) provedli změnu k lepšímu. Tenhle, možná komplikovaný, mechaismus totiž funguje. Mechanismus řešený vršením restrikcí a požadovaných glejtů je sice účinný a funkční alibsmus, ale kvalitu nepřinese.

Nechtějme proto výjimky z idiotských nařízení, jež jsou součástí idiotského systému. Zrušme ta nařízení. Chtějme změnu systému.

Autor: Tomáš Houška | středa 29.1.2014 13:19 | karma článku: 29.76 | přečteno: 1982x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 110 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 174 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 324 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...