Právo na vzdělání

Politici chystající se do příští vlády se shodují na tom, že je třeba uzákonit, že školka bude povinná. Nezní to špatně. Stále je spousta dětí, které do školky nechodí a nějaký ten bič je třeba.

Slyšel jsem hlupou připomínku, že tam nechodí proto, že ty školky prostě nejsou, a už teď je peklo pro dítě školku sehnat. Ale až to vláda vezme do ruky, bude vše jinak. Školky prostě budou. 

Ale nedůsledné to je: Tady se debatuje o povinnosti chodit do školky, ale kdo pomyslel na maturitu nebo vysokou školu. Vemte to - je spousta dětí, které jejich rodiče nevedli k studiu, nemají tedy rovné příležitosti, a maturitu mít nebudou, o vysokoškolském vzdělání nemluvě. A v EU se rozhodli, že vysokou má mít aspoň 60% populace, tak s tím vláda něco dělat musí!

Má-li platit právo na vzdělání, prostě každý musí mít právo na mateřskou i základní školu, každý má právo na maturitu a každý má právo i na vysokou s doktorátem včetně. Je to vzdělání? Je. Zaručuje ústava právo na něj? Zaručuje. Tak jaképak copak, nechceme-li brát ústavu za cár papíru, mají všichni právo na doktorát.

A protože někdo by se mohl svého práva zříkat, případně by mu ze sociálních či jiných důvodů přišlo lepší doktorát nechtít, mělo by to být povinné.

Chce-li být budoucí vláda důsledná, prostě musí uzákonit povinnost vzdělání počínaje jeslemi a konče doktorátem. Jaképak copak, hrboly na trhu práce nemůžeme tolerovat.

Autor: Tomáš Houška | sobota 16.11.2013 13:22 | karma článku: 18,41 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34