Zrušme koncesionářské poplatky

28. 09. 2013 9:30:25
Český rozhlas začal luxovat peněženky obyvatel tak, jak mu to umožňuje zákon. Získá tím nějaké peníze. A povede se mu podstatnou část společnosti znepřátelit a hlavně povzbudit v boji proti autorskému právu, protože většině lidí ty věci prostě splývají.

Koncept státem vlastněných a provozovaných médií pochází z doby, kdy šlo o technologicky tak náročné projekty, že si je kromě státu mohlo dovolit snad nadnárodní konsorcium. Pak samozřejmě politici a propagandisté pochopili sílu médií a udělaly z nich nástroj své moci.

Dnes by veřejnoprávní média měla plnit roli ostrova nedeformované pravdy, jistoty pravdivého zpravodajství a nestrannosti. Ale když se rozhlédneme na realitu, s úspěchem můžeme tuhle představu zpochybnit. Veřejnoprávní média u nás jsou za prvé neefektivním strašlivě drahým molochem, který poskytuje stejné výkony jako jeho soukromí konkurenti a to za ceny násobně vyšší, a jednak politiky ovládanými trafikami, v lepším případě nesvéprávnými nástroji.

A koncesionářské poplatky dávno nejsou tím, čím by měly být, ale je to docela jednoduše další speciální daň. Vybíraná neférově a nespravedlivě, s odvoláním na zákon, který to státem vlastněným, pardon, veřejněprávním, médiím umožňuje.

Zrušme je.

A to ne jen proto, že jsem občan, kterého mrhání veřejnými prostředky a eufemismy kolem státem vlastněných médií štvou.

Zrušme, prosím, i nesmyslné poplatky z prázdných médií a podobné zhovadilosti.

Ne proto, že bych bojoval proti autorským právům. Ale obojí žádám právě proto, že chci, aby lidé autorská práva respektovali a ctili. Aby si uvědomovali, že autorská tvorba má svoji cenu, že bez ohledu na svůj rozměr umělecký je z ekonomického pohledu prostě zbožím, které má svou cenu a musí se za něj zaplatit. Ne skrze daně a polatky, "veřejnoprávní" média, granty a dotace, u kterých se nemohu rozhodnout, jestli je platit chci. Média, film, muziku... si prostě mají zaplatit právě ti, kteři ji chtějí.

A mimojiné proto, abych mohl žádat, aby mi ji nekradli ti, kteří si za ni nezaplatili. Protože "sdílení", tedy pardon, kradení, není omluvitelné kvůli poplatkům, nemá co do činění s právem na informace. Neautorizované nasdílení hudby nebo filmu prostě je krádeží bez ohledu na nějaké poplatky a představy pubertálních jedinců, kteří žijí v představě, že vše může být zadarmo. Protože ani koncesionářské poplatky ani výpalné za prázdná média nejsou platbou za hudbu nebo filmy a tvůrci z nich mají celkem starou belu.

Mimochodem nemáme ani TV ani rozhlasový přijímač a ani jedno nesleduji, v okamžiku, kdy po mně někdo s odvoláním na zákon žádá "koncesionářský poplatek", cítím to jednoznačně jako výpalné a státem podporovanou zvůli.

Autor: Tomáš Houška | sobota 28.9.2013 9:30 | karma článku: 45.97 | přečteno: 10198x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.55 | Přečteno: 307 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...