Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Tak jsem si zkusil vzpomenout na remake nějakého filmu. A vzpomněl jsem si: Hlídač č. 47 s Karlem Rodenem v hlavní roli. Bylo to velmi povedené a nadšením jsem juchal.

0 0
možnosti
JL

A ještě jedno - Švejk a tupej blb? Asi jste to nečetl a jestli ano, tak se domnívám, že tupej blb je někdo jinej než Švejk.

0 1
možnosti
JJ

Vážený pane Houška, je skutečně nutné si uvědomit, že Švejk se stal světově uznávaným dílem ne proto, že z nás Čechů dělá "blbce", ale že jedinečným způsobem sděluje daleko zásadnější poselství v podtextu. Vaše hodnocení románu zůstává jen u nejpovrchnějšího čtení a pokud odsuzujete filmové adaptace Švejka, které vůči podtextům zůstaly rovněž zaslepeny, tak obracíte bič proti sobě. Především však je naprosto zcestné obracet vaší glosu proti "remaku" Steklého veseloher. Kdybyste si alespoň aktivně přečetl režisérkou explikaci (kterou můžete najít i na internetu), tak byste se dozvěděl, že Slámův film bude pouze volnou (ale určitě plnohodnotnou) interpretací vojákovy postavy a jejích motivací. Slámův Švejk bude vojákem, který se musí vyrovnat s nelidskou mašinérii války a najít nejpřirozenější způsob obrany proti strachu ze smrti - a tou je pro něj humor. Tedy nový Švejk nebude veselohra zaplněná karikaturními figurkami a ladovskými předobrazy, ale syrový, mnohovrstevný příběh s existenciálními přesahy. Rozhodně ne žádná "destruktivní" agitka a ždímačka peněz zaplacená veřejnými prostředky. Opravdu nevím, jak s tak laxním přístupem k faktům a jejich emotivně zatíženou reflexí uspějete se svým projektem Legie a jakou verzi naší slavné minulosti nám chcete nabídnout. Raději nechci ani domýšlet... :-/

3 0
možnosti
VA

autor zjevně geniální dílo nepochopil, to se holt někdy stane, Švejk přeci nebyl vůbec hloupý! možná lehce "vyčůraný"

0 0
možnosti
PV

Komunisti ze Svejka udelali Haska a vy jste se s nima ztotoznil.

1 0
možnosti
JC

to je dobrá připomínka a k zamyšlení hlubokému...

0 0
možnosti
MS

Něco takového může napsat jen někdo, kdo buď Švejka nečetl, nebo ho četl jen povrchně. Pokud k novému pojetí Švejka přistoupí režisér filmu Sláma stejně, jako autor tohoto článku (=udělá ze Švejka úplného blba, hlavně aby to byla sranda), tak nás potěš příroda. Samozřejmě, že nový film nebude možno srovnávat s klasickým, protože nelze dvakrát vstoupit do jedné řeky. Je to stejné, jako s filmovými pohádkami. V posledních letech jich bylo natočeno velké množství, mnohdy s velkou výpravou, ale žádná nedosahuje kouzla pohádek "Byl jednou jeden král, Pyšná princezna, či Princezna se zlatou hvězdou". Abych se vrátil k tomu Švejkovi. Na novém filmu mě bude kromě jiného zajímat, zda v něm bude i pasáž ze Švejkových příhod v Uhrách (se sapérem Vodičkou), protože tato část v klasickém filmovém Švejkovi s Hrušínským chybí, údajně kvůli událostem v Maďarsku v roce 1956.

5 0
možnosti
Foto

Dovoluji si podotknout, že zřejmě nejde o remake filmu, ale o nové zfilmování románu...;-)

5 0
možnosti
DN

Autorovi doporučuji knihu Moudří blázni.

0 0
možnosti
DP

D29a96d56a18k 92P94e51t25r

6. 6. 2016 5:58

.... je skvělý díky Hrušinskému. Pane autore. nejenom Hrušínský. ale i desítky jiných postav herců, Marvan, Neděla, Kopecký, Filipovský, Zázvorková, Beneš, Nesvadba a jiní vytvořili nadčasové dílo. Je to v postatě to samé jako natočit opět Vynález zkázy nebo Cestu do pravěku. Zbytečné.

7 0
možnosti
JB

Švejk ve své hlouposti vypadá rozumněji než ti okolo něj. Pro mne je to hlavní kouzlo knihy.

4 0
možnosti
Foto

Myslím, že to moc dramatizujete. A také se mi zdá, že jste ve své averzi vůči autorovi ztratil trochu nadhled. Označit Švejka jen za prostého blba je naprostý nesmysl. Přečtěte si tu knížku ještě jednou.

Jinak ale podle toho, jak chce Bohdan Sláma Švejka natočit, se dá přepokládat, že to bude velký průšvih.

11 1
možnosti
MV

Souhlas pane Omelka......bylo natoceno uz nekolik verzi Svejka....take nekolik verzi s rakouskymi ci nemeckymi herci.......tedy v Nemcine.....momentalne si nedovedu predstavit,kdo zahraje Svejka a jine postavy lepe nez napr.pan Hrusinsky a spol.I nemecke verze nejsou vubec spatne.A uz vubec si nedovedu predstavit,ze by Rakousko ci Nemecko natocili Svejka proto,aby prezentovali hloupost ceskeho naroda...naopak.Tento film ma vzdy kdyz je promitan obrovskou sledovanost.

1 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.