Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J69a81r65a 38R97a76n25k

4. 5. 2015 21:33

Skvele napsaneR^R^

0 0
možnosti
Foto

Vše bylo daleko složitější, než dnes mnozí prezentují!Totéž pak ,,dějinné výklady". Nic se neváže toliko k tomu, či onomu datu.

Jde o sled vývojů a událostí, resp. pokračování změn a následků minimálně od, resp.průběhu  I.WW, jejího výsledku a dalšího vývoje. Cokoli vytrhávat z kontextu je pak přílišné zjednodušení, atˇ z neznalosti, či vědomě účelově!

2 0
možnosti

Vždy se najde někdo, kdo si bude historii vykládat jinak. Někdo se v historii šťourá proto, že ho to baví, má to jako koníčka. Někdo to dělá za peníze aktuálně mocných, někdo z pocitu vlastní důležitosti, někdo bezvýznamný touží zase alespoň na chvilku zaujmout, atd. atd.

Různých "historiků" lze najít stejně tolik, jako vykladačů Koránu.

A důkazů pro vlastní tvrzení si dneska každý může nahrabat plnou nůši.

Pravda, občas někdo objeví něco zajímavého, dosud skrytého, ale většinou to jsou nabubřelé bláboly.

1 0
možnosti
Foto

Lidé, kteří jsou nespokojení s historií skutečnou, si často tvoří historii vlastní, a to je v naprostm pořádku.

1 6
možnosti

Tak asi stejně jako tvrdit, že je obloha zelená.

0 0
možnosti

Trocha historie, nezabije.

Demarkační čára v Československu[editovat | editovat zdroj]

Demarkační čára se týkala i území tehdejšího Československa. Původně měla kopírovat přibližně česko-bavorskou hranici,[1] ale vzhledem k tomu, že Spojenci dorazili k této linii výrazně dříve než Sověti, tak byl dohodnut nový průběh této čáry na linii měst Karlovy Vary - Plzeň - České Budějovice.

Tato linie zůstala platná a dodržená i přesto, že Spojenci museli na této linii čekat někdy 2 - 3 dny, než se setkali s Rudou armádou. Tím například bylo dáno, že Plzeň až do Plas (mimo Plasy) osvobodila americká armáda, která zde byla již 6. května, kdežto Sovětimuseli do Prahy dojít až 9. května. Americký velitel George S. Patton, který osvobodil Plzeň a došel až do Rokycan, chtěl postupovat dále až do Prahy a osvobodit ji. Americká vojska byla od Prahy vzdálena jen 2 - 3 hodiny jízdy. Vrchní velitelé amerických vojsk ovšem Pattonovi zabránili v postupu na Prahu v domnění, že Rudá armáda již zahájila operaci na osvobození Prahy.  zdroj Wikipedie.

1 3
možnosti
Foto

Ne pane Svobodo. Demakrační čára se dohodla v době, kdy se armáda USA blížila k naší hranici. Stalin projevil přání, aby armáda USA ponechala osvbození Prahy ruské armádě. K udržení dobrých vztahů s SSSR bylo vyhověno. Berlín padl dne 02. 05. 1945. Dne 7.05. 1945 je v Remeši podesaná  bezpodmínečná kapitulace. Dne 06. května 1945 ve 14 :00 hod  od Berlína byla zahájen ofenzíva směr Praha. Dne 07. května 1945 se k útoku připojuje  první Ukrajinský front. Po celou dobu  USA nabízelo pomoc  naší ČNR v Praze, naší vládě za kterou odmítavé stanovisko vyjádřil  Višnivski. Díky komunistům v Praze umírají lidé. Dne 07. 05. 1945 povstalcům se připojí Vlasovci a v kritické chvíli  povstání pomohou. To vede k rozhodnutí německé armády k podepsání kapitulace dne 08. 05. 1945. Do půlnoci německá vojska složí zbraně a opouští Prahu. Dne 09.05 1945 do Prahy doráží Rudá armáda.

4 1
možnosti

Střízlivý pohled na věc. Komunisti bohužel spojenecké vítězství nad fašismem zneužili jen ve prospěch své zvrácené ideologie a léta náš národ masírovali zkazkami o nezištné pomoci velkého východního bratra (a navázali na to i po srpnu 1968). Takzvané "osvobození" jim posloužilo jako kvalitní lubrikant při lezení do sovětského rekta. :-/

6 0
možnosti

Výborné, pane autore, jen bych chtěl pro případné kritiky dodat, že toto historické hodnocení není věcí názoru ale věcí historicky lehce ověřitelných faktů a na internetu snadno dohledatelných. Samozřejmě s našeho 70 letého odstupu mnohem snadnějšího než v tehdejších dobách.

7 0
možnosti

Je to věcí názoru a vlastního pohledu. Na základě historicky lehce ověřitelných faktů a na internetu snadno dohledatelných, lze dokázat i to, že Hitler byl osvícený diktátor a byl pro Německo velkým přínosem.

0 1
možnosti

SSSR obsadil šapirovské kejvaly, ostatní osvobodil.

2 4
možnosti
Foto

Komunistiské učení podle Marxe vychází z teze, že světová válka přinese světovou revoluci, ve které zvítězí proletariát a tím i komunismus. Podle historiků Stalin podepsal pakt s Hitlerem z důvodu, že chtěl  válku v Evropě. Vycházel z toho, že válka bude probíhat stejně, jako první světová válka. Věřil v to, že Německo se válkou s Francií a V. Británii vyčerpá a pak zaútočí SSSR, kterému se v důsledku oslabení států válkou podaří obsadit celou Evropu a tím rozšířit komunismus na celou Evropu. Pravděpodobně v době, kdy SSSR obsadilo SSSR Besarabií, která navazovala na hranici Rumunska odkud Německo bralo naftu, Hitleroví asi docvaklo, co mu hrozí a zaútočil na SSSR, které tento útok nečekalo. Armáda SSSR byla cvičena jako armáda útočná a nikoliv obranná. Přesto se podařilo SSSR s pomocí USA obsadit celou východní Evropu a tím rozšířit komunismus na tuto část. SSSR stále doufalo a dělalo vše proto, aby se mu podařilo kumunismus rozšířit na celou Evropu. V tom mu bránilo USA, které setrvávalo stále v Evropě.Tím chci říct, že Stalinovi nešlo o osvobození východní Evropy, ale o rozšíření vlivu komunismus a tím získat země ve východní Evropě pod vliv SSSR, což se mu zcela podařilo.

8 0
možnosti

velmi diskutabilně napsáno, s některými závěry lze souhlasit s některými je asi trochu problém ale jako celek je to logické a lze historii i takto interpretovat

líbí se mi to

4 0
možnosti

1. Kdyby nebylo SSSR, tak bychom tu nejspíše ani nebyli (spojenci by bez SSSR zcela určitě nevyhráli)

2. V r.1945 nás opravdu osvobodili. To, že lidi zblbli a zvolili si KSČ ve svobodných volbách je věc druhá....Rakousko taky SSSR z větší části osvobodilo a přesto svoji neutralitu obhájilo ;-)

2 8
možnosti

SSSR by patrně napadlo Německo a scénář by se v jiné podobě zopakoval

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS