Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IC

Tomáši, velmi dobře napsaný článek. A s naprostou většinou Tvých myšlenek mohu jen souhlasit. Jen ne s tím, že bychom Ukrajině neměli dodávat zbraně. Už proto, že jim znemožňujeme bránit se agresorovi a na to má každá země právo. Ale má to i dva další důvody. Za prvé tím ukážeme Rusku, že zbytek Evropy není ochoten jen přihlížet a nakonec akceptovat všechno si usmyslí. A druhý důvod je, že tak se snad alespoň Putin zastaví co nejdále na východě a nepodlehne touze zabrat kousek po kousku celou Ukrajinu a potom možná i Pobaltí. Samozřejmě by to neměly být útočné zbraně jako třeba tanky a obrněné vozy, ale bezpilotní letadla pro zpravodajskou službu nebo nejmodernější protitankové střely.

0 0
možnosti
Foto

Co se týká ukrajinské armády, tak její velení je nejspíš pořádně prošpikováno kremelskými agenty, takže se nelze divit, že velení bylo tak katastrofální.

Dále je tu problém, který provází všechny podobné konflikty: na jedné straně regulérní armáda, která musí dodržovat určité konvence, a na druhé straně teroristická banda, která se neštítí ničeho.

Zjevné rozpaky vojáků útočit na teroristy, kteří se ukrývají mezi civilisty a používají je jako živé štíty. A když několik civilistů vinou armádní akce přijde o život, je u toho pokřik a obviňování z válečného zločinu. Ale když totéž udělá druhá strana, tak nic, Samozřejmě, válečného zločinu se může dopustit jen armáda.

A ještě jeden pohled.

Zkuste si najít ve statistice, kolik lidí zemře za rok z jiných důvodů (autohavárie a pod.) Zcela zbytečně. Např. u nás zemře na rakovinu tlustého střeva ročně na 4000 lidí, protože zanedbali prevenci.

A teď tu máte ukrajinské vojáky, kteří hrdinně čelili v podstatě zahraničnímu nepříteli a padli. Nebylo by lepší vzdát jim čest?

Kromě toho - je více než zřejmé, že celou akci připravoval Kreml už od roku 2008 (viz Gruzie). Cíl jasný - Krym a cesta k němu po souši.

Hlavním viníkem ukrajinské tragédie je Kreml. A spoluviníky vlády evropských mocností, včetně vlády naší, protože se imperialistické rozpínavosti ruských jestřábů nedokázaly rázně postavit. Bohužel si to možná pěkně vypijeme.

2 1
možnosti
JR

J73a58n 15R56á47ž

19. 2. 2015 9:38

Přijmout tezi obdsazenou v článku dovolí, aby neztratili tvář ti, kdo jednostranně "fandili" pomajdanské pseudovládě v Kijevě. Je to dobře napsáno, ale chybí tam zmínka o zahraničním vlivu, zejména zpravodajských služeb USA, na majdanském i po majdanském vývoji. Jak už mnohokráte v minulosti, tak asi i tentokrát zklamaly zpravodajské služby v čele s CIA ve svém odhadu vývoje a sázkou na "špatné koně" vytvořily podmínky pro nesmyslné krveprolití. Anglosaské černobílé vnímání světa a neschopnost mocenského kompromisu, se významně podílelo na vzniku nestability v další části světa.

Bojím se toho, aby vytváření nestabilního prostředí podporou sil, které na stabilitě ve svých zemich sami zájem nemají, po Iráku, Afghánistánu, Somálsku, Lybii, Syrii i teď ve východni Evropě, nakonec nebylo záměrem zákulisních hráčů americké politiky, pro které jsou politici jako Obama, McCain,či Bushové jen užitečnými blbci.

1 1
možnosti
Foto

Kdyby šlo o režii zpravodajských služeb, tak by konflikt skončil už před rokem. Smutné je právě to, že žádná nebyla.

0 0
možnosti
MN

Karma.

citace: "Chápu, že teď jsou biti a bije je lump většího kalibru, ale žádný boj dobra se zlem to není. Bijí se lumpové mezi sebou."

Otázka je, jestli ti, kteří teď tak moc chtějí dodat na Ukrajinu další zbraně a chtějí válku, nestojí v té škále lumpů ještě nad těmito dvěma.

7 1
možnosti
JN

J87i68ř39í 83N33o79s50e22k

19. 2. 2015 9:00

Naprostý souhlas. Teď ještě aby tu pravdu pochopil Obama.

1 0
možnosti
Foto

Máte kus pravdy. Souhlas s tím , že Ukrajinci - vláda, politici, generalita opravdu nejsou žádný zázrak.

Vzpomeňme ale na "bouřlivá" léta devadesátá u nás. Prapodivná privatizace , nájezdy našich turistů v karosách na západ , krádeže v pohraničí , prostituce....

Co si asi  o nás mohli myslet řadoví Němci , Francouzi....Přesto - jejich vlády nás tehdy podporovaly a věřily , že se z těch dětských nemocí demokracie dostaneme. Já si ( na rozdíl od komunistů a Přátel Ruska , případně podobných obskurních spolků) myslím , že se nám to docela daří. V podstatě se tu střídají vlády levicové x pravicové , ekonomicky jsme na tom nejlépe , jak jsme kdy byli.

Možná bychom mohli adekvátně pomoci i těm Ukrajincům. Opakuji , není to žádný lumen , ale jsou řádově lepší než imperialistická diktatura VVP.

4 1
možnosti
Foto

Tak tak. Nejen mohli pomoci, ale měli. Myslím, že to byla naše morální povinnost. Obávám se, že svým liknavým postojem si západní Evropa uřízla pěknou kšandu. Což se, bohužel, jednou nepěkně zúročí.

1 0
možnosti
HP

Deklarovali odhodlání budovat unitární nacionalisticky založený stát.R^

2 0
možnosti
Foto

Nejlepší popis situace, jaký jsem tu kdy četl.

7 0
možnosti
Foto

I61v49o 43C66i70l50i75c75h

19. 2. 2015 8:19

Tohle považuji za jeden z nejrealističtějších a nejstřízlivějších článků na toto téma vůbec R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.