Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J41a27n 66R30ý48z45n83a18r

22. 10. 2014 11:41

Dobrý článek k zamyšlení, díky.

R^

0 0
možnosti

J18o77s82e92f 21P25o79t85r

15. 10. 2014 21:03

Pane Houška,

vy nás chcete poučovat a přitom jste sám nepochopil o co při zavedení povinné docházky šlo a předkládáte nám  termíny, které si vymysleli politruci marxismu-leninismu, aby všechno, co bylo dřív, bylo špatné.

Všeobecné vzdělání bylo zavedeno, aby lidé byli poslušnější ?

No, větší nesmysl už jsem dlouho neslyšel. Spíš byste se měl poučit vy a pak poučovat nás.

0 1
možnosti

Vůbec nevíte, o čem mluvíte. V Rakousku bylo všeobecné vzdělání zavedeno proto, že Marie Terezie prohrála válku o Slezsko. Jedna z bitev byla prohrána právě proto, že v jednotce nezbyl nikdo, kdo by si uměl přečíst písemně doručený rozkaz. Rakušáci prostě byli negramotní, zejména tedy hornorakušáci.

A v Prusku bylo všeobecné vzdělávání zaváděno právě proto, aby se všichni naučili německy a mohli poslouchat při polní službě vojenské velitele a mohli dodržovat zákony psané výhradně německy, přestože většina poddaných byli původně Slované: Kašubové, Poláci, Slezané, Lužičtí Srbové, a pak část Baltů - Prusové a Litevci.

0 0
možnosti

Napsal jste to opět dobře a v celkové linii nepochybně správně. Ale nemohu nemít pár připomínek.

Ta prohraná bitva, kterou Rakousko prohrálo pro negramotnost, nebyla prohrána pro negramotnost Čechů nebo Moravanů, ale hornorakušáků. U nás bylo obyvatelstvo vzdělané a rekruti byli gramotní. Školy existovaly těchto typů: farní (= obecní), městské, stavovské, řádové (církevní), biskupské. Všeobecná vzdělanost existovala v Čechách již po několik století. Reforma JCM Marie Terezie Habsburské neposunula vzdělání v Čechách a na Moravě vpřed. A reforma jejího podařeného synka nám naopak velmi uškodila. Ten nařídil výuku v němčině již od druhé třídy a zrušil velké množství středních škol. Teprve po vnikla do Čech a na Moravu praktická negramotnost, protože učit se v cizím jazyku většina dětí nedokázala. A tím také výrazně poklesl počet českých studentů na universitách a národní obrození se následně muselo stát "programem století".

Systematika, tedy škatulkování, je indoevropská myšlenková tendence. Indoevropané prostě mají sklon jevy třídit a škatulkovat. Je to vidět od staré Indie po Španělsko... ale nenajdete to na Předním ani Dálném Východě, u Indiánů, Polynésanů...a už vůbec ne v Africe. Škatulkování je prostě naše, snad přímo geneticky zafixované, proto nepovažuji za vhodné ho odsuzovat a učit děti bez něho. Ostatně i naše životní praxe, zejména ta pracovní, je škatulkováním zcela ovládána - od třídění spisů v kancelářích po rozklad činností na výrobních linkách či osazování záhonů v zahradnictví.

2 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.