Diskuse

Bitva u Lipan

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

V23l51a59d78a 77M52u40s38i75l

26. 5. 2014 17:22

Autore...Myslím že tím to jekasi zcela  nezkončilo...

Ti vlastenci si   v roce 1921  vytviřili  církev   československou...Bez  boje

0 0
možnosti
KB

Husitství a později protestantismus v Německu měly svůj význam, ačkoliv se vám to tak na první pohled nemusí jevit. Rozbily monopol katolické církve, což byl obrovský průlom do středověkého, nehybného myšlení. Domnívám se, že i kvůli tomu jsou Evropa, USA, Kanada, Austrálie...tolik vepředu před islámskými zeměmi, mají skvělou životní úroveň a relativní svobodu. Samozřejmě, že z dnešního hlediska byli tehdejší katolící, husité, protestanté (v Německu, Švýcarsku, Anglii...) zvrhlí sadisté, kteří se mezi sebou upalovali a všelijak zvrhlým způsobem mučili. Dnes by se vyskytovali v nejlepším případě v psychiatrických léčebnách.

0 0
možnosti
TJ

Jen drobnost, předpokládám, že to není tak míněno autorem a jde pouze o navazující sled dvou vět, kdy v jedné je průběh bitvy srovnáván s bitvou u Hastingsu, načež v další větě se hovoří o předstíraném útoku a pak ústupu z bojiště. Nejsem odborník na bojovou taktiku, ale pokud vím, tak pravda rozložení vojsk odpovídá, ale obraný postoj na kopci byl snad dán vyčerpávajícím pochodem anglosaského vojska krále Harolda Godwinsona z vítězné bitvy s Haraldem Hardradou od Stamford Bridge, kdy neměl ještě celé vojsko pohromadě, a tudíž zvolil obranou pozici na rozdíl od předchozí bitvy s Vikingy. Vilém na rozdíl od zmiňovaného Diviše útok nepředstíral a ústup Normanů nebyl také dopředu plánován, aby vyvolal v obráncích kopce klamný pocit, že jde o nekoordinovaný úprk z bojiště. Šlo o souhru náhod, kdy pod Vilémem padl kůň a jeho bojovníci mělo za to, že padl. S vypětím všech sil se Vilémovi podařilo ústup zastavit a přejít do protiútoku, který ale neměl tak zdrcující výsledek jako tomu bylo u Lipan. Padli sice bratři anglosaského krále, ale obě armády se znovu zformovali, načež nastal klid zbraní. Rozhodla větší vyčerpanost bránícího se vojska, které již mělo za sebou jednu bitvu, kdy se muselo rychle přesunout na sever, aby se následně muselo vrátit zpátky na jih, bránit se proti dalšímu nepříteli.

0 0
možnosti
JC

Bitvě u Lipan předcházelo mnohoměsíční obléhání Plzně husitskými vojsky. Obléhaní bylo neúspěšné a Plzeňany se nepodařilo vyhladovět, avšak Husité prováděli při obléhání tak zvěrské kusy (např. zabíjení a pojídání malých dětí na dohled od hradeb), že plzeňský vojenský kontingent, který k Lipanům vyrazil v podstatě v patách ustupujícím obléhatelům, se v této bitvě projevil velmi tvrdě a nemilosrdně. Byli na Husity tak rozzuření, že jim jejich hromadné upálení přidalo jako příliš mírné proti tomu, co prováděli Husité před tím Plzní.

0 0
možnosti
TJ

Pojídat malé děti na dohled hradeb snad mělo vojsko Vladislava II. při obléhání Milána a byli oslavováni jako hrdinové Fridrichem I. Barbarossou - inu jak se říká, když dva dělají totéž není to totéž, pokud ovšem se to opravdu událo a nejde jen o báje či pověsti z našich luhů a hájů

0 0
možnosti
Foto

J38a44k37u75b 43R10o53t76h

26. 5. 2014 10:27

Děkuji, výtečné. R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.