Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bezvadný článek ... včetně té paralely. Díky za něj.

R^

1 0
možnosti
SN

:-)  Pánove, nestačím hledět, jak jste všichni v tomto oboru vzdělaní! Díky !  R^R^R^

1 0
možnosti
Foto

Válečné lodi, to byl kdysi můj velký koníček. Dokonce jsem postavil model Yamato v měřítku 1: 150 (1,76 metru) a tento model vystavoval na řadě výstav.

Mám i velmi slušnou sbírku plánů válečných lodí a kolem 50 knih.

Na toto téma by se dalo napsat článků, např. i různé kuriozity, kdy americké torpedoborce dokázaly u Quadalcanalu potopit japonskou bitevní loď Hyei (třída Kongo) tím, že na ní způsobily požár. Granáty z torpedoborců za normálních okolních neměly sebemenší šanci proti bitevní lodi, ale v tomto případě se torpedoborce k bitevní lodi přiblížily tam blízko, že Hyei nedokázala tak nízko sklopit děla hlavní ráže a tyto torpedoborce jedinou salvou potopit. Granáty z torpedoborců ráže 127mm byly na bitevní loď něco jako prskavky, ale dokázaly způsobit takový požár, že jej osádka nezvládla.

1 0
možnosti

Jen drobná poznámka, bitva v které byla potopena Musaši je "bitva u Leyte". Jamato z ní neprchla hned po potopení své sesterské lodi ale pokračovala dál kde se střetla se skupinou několika torpédoborců a několika lehkými eskortními letadlovými loďmi, právě sebevražedný protiútok torpédoborců proti nejmocnějšímu svazu bitevních lodí (Jamato, Nagato, Kongó, Haruna, těžké křižníky Čókai, Haguro, Kumano, Suzuja, Tone, Čikuma, lehké křižníky Noširo, Jahagi a 11 torpédoborců...) je příkladem kdy vůle a statečnost odvrátila mnohem větší katastrofu..

3 0
možnosti
PK

Nutno podotknout že i kdyby se Takeo Kurita prostřílel skrz Taffy 3 tak byl defacto zadržen dostatečně dlouho na to aby se mezi něj a americké vyloďovací jednotky dostala jižní skupina bitevních lidí Jesseho Oldendorfa který předtím v noci pomocí radarem řízených děl smetl z hladiny japonský jižní svaz.

Sice vyčerpal většinu protipancéřové munice ale zápalných a tříštivých granátů měl stále dost... Navíc s letadly z Taffy 2 již adekvátně vyzbrojenými by stěží měl Kurita šanci dostat se až k invazním silam... minimálně ne několik hodin... a v tu dobu už by byl na dosah i Halsey.

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si trochu doplnit.

Podle některých zdrojů váha nábojů ráže 460 mmm (někde udáváno 457mm) byla 1.460kg a maximální dostřel přes 40km (42km).

Podobný dostřel byl uváděný i u amerických bitevních lodí třídy Iowa  ráže 406mm (nejznámnější Missouri).

Jen samotný pancíř Yamato a Musashi vážil kolem 23.000 tun, tedy celková váha dvou těžkých křižníků.

Jedna jediná dělová věž ráže 457mm vážila kolem 2.500 tun, což byla váha těžkého torpedoborce, válečné lodi dlouhé přes 100 metrů. Váha jediného kanónu ráže 457mm kolem 100 tun a délka 23 metrů.

Jen paliva byly tyto lodě schopné pojmout až 10.000 tun, což je váha těžkého křižníku. Legendární Titanic vyrobený o cca 30 roků dříve, měřil cca 250 metrů délky, byl tedy o necelých 15 metrů kratší a měl výtlak o cca 1/3 menší.

1 0
možnosti
SN

:-)  Velmi zajímavé a poučné !  R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.