Největší zaměstnavatel v ČR propouští

30. 01. 2017 9:09:09
V dobách největšího rozmachu zaměstnával v ČR přes milion lidí. Posledních několik let vytrvale propouští, letos v propouštění zrychlil a propouštění bude okračovat i v příštím roce. Zmizí řádově desítky tisíc pracovních míst.

Co chvíli narazíme na to, že naše vláda rozdává investiční pobídky. Velký nadnárodní koncern u nás postaví pobočku. Dostane zasíťovaný pozemek na stavbu nových hal, investiční pobídku v řádech pár stovek milionů až pár miliard a daňové prázdniny tak na pět let.

Pro Česko je to výhodné - vytvoří u nás přece pracovní místa. Statistiky ukazují, že vytvoření jednoho takového pracovního místa je pro ČR stále dražší, před nějakými lety to vycházelo kolem 40.000 EUR na jedno místo, dneska se pohybujeme někde kolem 85.000.

Ale co, na místě louky vznikne nová továrna a zaměstná lidi z okolí. Někdy až několik tisíc. A chcete vědět, jaký je její skutečný přínos pro ČR?

Předně - prvních několik let mzdy těmto lidem neplatí ten skvělý zaměstnavatel, ale náš stát. Tedy my, prostřednictvím daní. Vychází to, že z pobídky zaplatíme až kolem 75 měsíců práce. To je řádově 6 let. Což je náhodou zhruba ta doba, na kterou se investor zavazuje u nás svůj byznys provozovat. Ale popravdě - i kdyby to zabalil dřív (už se to také stalo), Česká republika nevysoudí na nikom nic. Česká pobočka holdingu půjde do insolvence, mateřské firmy se to kromě pošramocených vztahů s jednou garniturou politiků nedotkne. Tedy onen investor k nám přijde s tím, že na příštích 5-6 let nebude platit zaměstnance, udělá to za něj náš stát.

Bude tedy platit daně z příjmu a DPH? Teoreticky ano. Prakticky zanedbatelné. Holding bude legálně danit zisky tam, kde je to pro něj daňově nejvýhodnější (říká se tomu daňová optimalizace, a když ji provede mezinárodně pracující holding, je legální), což téměř jistě nebude v České republice.

Odvede nějaké DPH. Ale naprostá většina těchto investorů u nás vyrábí komponenty s velmi nízkou přidanou hodnotou, konečné výrobky minimálně daňově vznikají v mateřské centrále. Což mimochodem platí pro většinu našich dodavatelů pro automobilový průmysl. My vyrábíme, zisky účetně vznikají jinde.

Takže celý přínos se blíží tomu, že u nás zaměstnáme lidi, aby aspoň měli pocit, že dělají něco smysluplného, a zaplatíme je z vlastních daní. Vláda to odprezentuje, že sehnala zahraniční investory, kteří u nás vytvořili tisíce pracovních míst. Tak aspoň něco, ne? Ve skutečnosti ani to. Většina těhle velkých koncernů u nás vytváří relativně nekvalifikovaná mizerně placená místa, ta dobře placená má přece ve svém mateřském závodě doma, to dává smysl, ne? Takže u nás vytvoří nabídku mizerně placené nekvalifikované práce, občas se blížící práci otrocké, kterou stejně nemusí platit. Český stát tomu trošku pomůže, tím, že Národní banka měsíčně spálí asi sto miliard za to, aby srazila kurz koruny a ti pracovníci byli pro zahraniční investory ještě levnější. Chceme přece nabízet nejlevnější pracovní sílu na celém světě. Nebo snad ne?

Ale jsme optimisté, hala stojí, holding má českou pobočku, otevře náborové centrum a zjistí hroznou věc: Nejsou tu lidi, kteří by na jejich úžasné pracovní pozice chtěli nastoupit!

Řeší se to v podstatě dvojí cestou. Ta první je, že přes agentury najmou pracovníky hlavně z Ukrajiny, když ti líní Češi nechtějí za 12 hrubého k pásu! Aspoň, že to zaplatí. A krom toho jejich zástupci dojdou za ministrem školství lobbovat: Prosimvás, zbláznili jste se? My nepotřebujeme vzdělané kvalifikované lidi, co to to vaše školství dělá?! My potřebujeme lidi k pásu, nejvýš nějaké vyučené řemeslníky, udělejte něco! A socialističtí ministři školství se tu a tam opravdu snaží i něco udělat.

Vlastně vidíte, na začátku jsem zmínil největšího zaměstnavatele v ČR. Ten už hezkých pár let žádná nová místa nevytváří. Propouští a propouští. Neprosperuje. Nemá mezinárodní holdingovou strukturu, tak nemůže daňově optimalizovat, a když něco nezaplatí, nepošle do vlády lobbistu, aby to zařídil, ale pokud nezaplatí, skončí to exekutorem. Ten zaměstnavatel se jmenuje OSVČ. Nebere dotace, na ně administrativně ani charakterem všech eurodotací nedosáhne, ty jsou určeny pro ty nahoře uvedené holdingy. Nedostává investiční pobídky, nemá daňové prázdniny. Kupuje EET pokladny a denně přes média poslouchá urážky od ministra financí, který ač sám oholil stát na daních o jeden a půl miliardy, nestydí se mluvit o tom, že OSVČ kradnů. A tak jsou OSVČ lovnou zvěří úředníků všeho druhu a jsou upřímně nenáviděni především státními úředníky, kteří je považují za třídního nepřítele, který se topí v penězích, zatímco oni musí každý den navlékat ty klotové rukávy, aby ty OSVČ mohli podojit a zprudit.

Ve skutečnosti tenhle zaměstnavatel nejen vytváří nejvíc pracovních míst v ČR, ale také nejvíc přispívá do společné pokladny, ze které se vyplácejí investiční pobídky velkým holdingům, i mzdy úředníkům, kteří nikdy nepochopí a nepřijmou, že jim peníze nedává stát, ale přes daně je platí tihle odporní OSVČ.

A jestli to nějaký OSVČ čte a ještě nemá moc vysoký tlak: Umíte si představit, kam by se vaše počínání pohlo, kdybyste pod slibem, že své místo udržíte dalších 5-6 let, dostali pobídku 85.000 EUR - tedy něco přes dva a čtvrt milionu?

Autor: Tomáš Houška | pondělí 30.1.2017 9:09 | karma článku: 48.92 | přečteno: 70565x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 18.31 | Přečteno: 372 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 42.45 | Přečteno: 5558 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 10182 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 327 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...