Volby probíhají u uren, ne na ulici

28. 10. 2016 23:13:28
V osmdesátkách jsme nemohli volit. Mohli jsme jenom potvrdit (nebo škrtnout) kandidáta národní fronty. A i kdybychom ho všichni škrtli, stejně by byl zvolený.

Takže nebyla jiná cesta než jít do ulic, a první a klíčový požadavek byl uspořádání opravdových voleb.

Dneska volit můžeme. Každé čtyři roky můžeme úplně vymést celý parlament a poslat tam někoho lepšího. Prezidenta můžeme volit ve zcela regulerních volbách. Nezvolili (jsme) toho, koho bychom (leckteří) rádi.

Máme prezidenta, kterého jsem nevolil. Vadí mi miliardou věcí, je to eurohujerský levičák, kamarádí se s režimy, které nemám rád, neumí se chovat s potřebnou důstojností a grácií a nejsem rád, že v čele státu nemáme někoho reprezentativnějšího, lidštějšího, moudřejšího... Jenže on prostě VYHRÁL VOLBY. To není CHYBA voličů nebo nedokonalost voleb, to je VOLBA. Názor většiny voličů, a i když se rozchází s mým, prostě to respektuju. Tak se to mezi dospělými lidmi dělá.

Kdybychom měli připustit, že hlava státu vzniká jinak než že vyhraje volby, bylo by to hodně špatně. A stejně špatně je to v okamžiku, kdy si silněji uvědomujeme důvody, proč jsme chtěli kandidáta jiného. Prostě od toho jsou volby. Prezident se nevyměňuje demonstrací, peticí, nevyměňují ho celebrity ani intelektuální elity (mezi které se drze počítám). Vyměňují ho voliči ve volbách. Jestli chceme lepšího, musí tu nějaký být, a musí vyhrát volby.

Před pár týdny jsem seděl u voleb a účast tam byla ani ne 1⁄3. Kolik z těch 2/3 teď běhá po náměstí a chce odvolat ty zvolené? Abyste mi někdo nevyčítal něco, co nehlásám: Jsem poslední, kdo by lobboval za troglodyty, kteří ty volby vyhráli a teď se předhánějí v tom, kdo udělá větší demenci. Jenže oni ty volby vyhráli.Braňme respekt k systému, ve kterém vládne ten, kdo vyhraje regulérní volby. I přesto, že co chvíli skřípu zubama, že to nebyli ti, které jsem tam chtěl. Porazme je ve volbách. Ne na ulici. (Mezi námi: To cvokaření, které se teď odehrává, možná způsobí, že je příště vyhrají ještě přesvědčivěji, což mě štve o to víc.)

Řev, že volby jsou špatná věc, protože vyhrál někdo jiný, než jsem chtěl já, promiňte mi všichni, to je nehodné dospělého člověka a nehodné demokracie. Buďme dospělými lidmi.

BTW. Kdyby byl Zeman opravdu ale opravdu střelec, tak by složil funkci a na nejbližší možný termín vyhlásil nové prezidentské volby. Vyhrál by je v prvním kole.

Autor: Tomáš Houška | pátek 28.10.2016 23:13 | karma článku: 33.84 | přečteno: 840x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...