Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cítíte tu normalizační deku?

Sobotní volby celkem nic zásadního nerozhodovaly a zoufalství z jejich průběhu a výsledků je zbytečné. Ale děsí mě atmosféra ve společnosti a zjištění jak moc mi připomíná léta, která jsem považoval za dávno minulá.

Osmdesátky byly taková zvláštně zatuchlá doba. Vlastně se lidé neměli tak špatně, žádné velké násilí tu neprobíhalo, ale stejně člověk z atmosféry vnímal něco hodně nezdravého.

Existovaly správné názory a postoje, a nesprávné názory a postoje. Ty první povinně vysílala (tehdy jediná) státní televize a tiskly všechny noviny. Ty druhé názory si většina lidí říkala doma, nebo v bezpečí kruhu přátel, kterým věřila. Byla to atmosféra zvláštní beznaděje. Tedy, když vynechám naději na to, že ten režim snad jednou padne. Takové mlžné nejasné a mihotavé světélko na konci tunelu. Patřilo k důvodům, proč jsem tehdy nevzal kramle. (Možná jsem to měl udělat a dneska bych provozoval českou hospůdku na Manhattanu a nadával na Obamu Clintnovou.) Jenže jsem doufal, že se ta deka dá odkopat a můžeme vytvořit svobodnou společnost, ve které svobodný občan, člověk, bude víc než Správná společnost nebo Dobro.

Děsí mě, jak se ta atmosféra vrátila. Státní televize i dneska vysílá předem dané Pravdy, o nichž se nesmí pochybovat. Stát řídí idiokracie nazývající se elitami a podporovaná suitou dokonalé Dobro hlásajících neziskovek přisátých na státní rozpočet. Pochybovače a rouhače sice nevyhodí ze školy nebo z práce, ale bude veřejně onálepkován jako nenávistník. Protože byla vytyčena jediná dokonalá zjevená europravda, a ti kdo odmítají její dobrodiní, jsou veřejnými (třídními) nepřáteli. Vyhazování je otázkou času. Likvidace živnostníků a svobodné střední třídy je už realitou. Není velká nadsázka očekávat, kdy se nesprávné názory dostanou do trestního zákoníku Něco jako § Rouhání o pochybování o Pravdě.

V poválečných volbách jsme si komunisty (samozřejmě ve vleku celoevropských událostí) podstatnou měrou zvolili sami. Když se člověk zahloubá do historie, se zděšením zjišťuje, jak velký díl těch rudých revolucinářů tehdy tvořili - ne upocení dělníci a vykořisťovaní horníci, ale mladí vzdělaní lidé, humanistické elity snící svůj sen o novém světovém uspořádání, které popře celou dosavadní historickou zkušenost a všichni budou moc šťastní a vše bude jásavé a krásné.

Což je to, co ve mně vyvolává myšlenky nejchmurnější. Kdyby šlo o nějaké ty volby, ve kterých vítězí oligarchové nebo bolševici (případně bolševici a estébáci usalašení do pozic oligarchů), mávl bych rukou, že je to blbé, ale dočasné, a dá se s tím něco dělat. Když si uvědomuju, že tou divnou totalitní dekou nás ve svatém rozjásaném nadšení přikrývají mladí lidé, kteří ve svých třiceti na své páté vysoké škole dopisují bakalářskou práci na téma Genderová rovnost v postpolitickém světě, začínám pochybovat o tom, jestli nemám jít do komory hledat batoh.

Autor: Tomáš Houška | neděle 9.10.2016 10:41 | karma článku: 42,28 | přečteno: 2264x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.