Islám způsobuje křivici

17. 08. 2016 8:08:08
Určitě si při přečtení titulku říkáte, že mi z vedra přeskočilo nebo jsem se přidal do nějaké divné fašistické party. Ale než půjdete vytáčet telefon na psychiatrii, dočtěte do konce, jsou tu totiž docela zajímavé souvislosti.

Abych se nechlubil cizím peřím, navedla mě kamarádka citující výsledky studie publikované v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Studie uvádí, že značný díl populace má nedostatek vitamínu D a u části populace je nedostatek vyloženě kritický a zdraví ohrožující. Především do Evropy se vrací zdravotní problémy, které jsme považovali za minulost - v Evropě se znovu rozmáhá křivice a stoupá procento především žen postižených osteoporózou - řídnutím kostí. S počtem jejich narozených dětí navíc toto riziko stoupá.

Když se snažili najít souvislosti, došli ke zpočátku šokujícím zjištěním, že podobné zdravotní problémy jsou zhusta velmi přesně lokalizovatelné - v některých evropských zemích jejich výskyt raketově stoupá, jinde vůbec. A dokonce v některých městech jakoby v jedné ulici nebo čtvrti byla nějaká geopatogenní zóna, v sousední bylo vše v pořádku. Vysvětlení tušíte už z nadpisu: Tenle problém se velmi rychle šíří s šířením muslimských ghet, postižené jsou nejvíce muslimky, které nosí burku, hidžáb nebo podobný oděv, který pokrývá celé tělo.

A je to naprosto logické - i naši prapředci, když přišli do našich zeměpisných šířek, byli snědí. Pigment si přinesli z jižních oblastí, kde chránil před přemírou účinků UV slunečního záření. Jenže tahle ochrana byla v Evropě nadbytečná a překážela tvorbě vitaminu D. Ten se v těle tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, který je derivátem cholesterolu. Mezi našimi předky tedy byli v procesu evoluce úspěšnější ti, kdo měli vrozené odchylky, v jistém smyslu "poruchy", pigmentace a byli světlejší. Svou světlou pleť pak přes dlouhodobý evoluční proces předali nám. Světlost naší pleti je přiměřená zeměpisným šířkám Evropy, stejně jako černočerný Afričan je geneticky perfektně přizpůsoben životu kolem rovníku.

Když silně pigmentovaní lidé začnou žít v našich severnějších šířkách, jsou v mírné nevýhodě. Michael Holick z Bostonské univerzity říká, že v populaci USA mají průměrní Afroameričané až třetinový deficit vitaminu D proti průměrnému bělochovi - a i průměrný bílý Američan má tyto hodnoty někde kolem 2/3 stavu, který by byl ze zdravotního hlediska žádoucí. Přičemž už zdřívějšku je známé, že řídnutí kostí a nedostatek vitaminu D statisticky mnohem častěji postihuje ženy.

Sama o sobě tahle genetická nevýhoda nemusí nic znamenat. Stačí aby dostatečně vyhledávali sluníčko .Čím víc pigmentu, tím víc sluníčka. A i my bychom měli své tělo nastavovat sluníčku víc než to děláme. Protože naši předci byli na sluníčku mnohem více než my a k tomu si škodíme krémy s vysokými ochrannými UV fraktory. Před nějakými 20-30 lety byl nejvyšší používaný ochranný faktor 16 a nejčastěji jsme používali krémy s faktorem 4. V té souvislosti se také Michael Holick snaží působit osvětu, která sníží (nad)užívání krémů s ochranným faktorem 30 a více.

Potrava na tvorbu vitaminu D má vliv velmi malý. Jenom několik potravin nám v tom směru trochu pomůže: rybí tuk, tučné ryby, játra, žloutek, fortifikované oleje - většinou za studena lisované, nerafinované - některé rostlinné tuky, pokud jsou vyrobené šetrnou cestou. Klinické testy také nepotvrdily reálný pozitivní vliv jakéhokoli doplňku stravy a různých zázračných vitaminových tablet. Na ně klidně zapomeňme, protože jde o vyhozené peníze.

A vitamin D má mimochodem velmi důležitou funkci i při zajišťování imunity - čtyřem z pěti onemocněním rakovinou předcházel dlouhodobý nedostatek vitaminu D, údajně bez výjimky všechny oběti chřipky H1N1 trpěly nedostatkem vitaminu D. A mohli bychom pokračovat.

Prostě potřebujeme sluníčko.

Ale vrátím se k tomu zdánlivě absurdnímu tvrzení v nadpisu. Pokud ženy v Evropě, notabene ženy vysoce pigmentované, nevystaví svou pleť v dostatečné míře slunečnímu světlu, je vlastně logické, že budou mít problém s vitaminem D, a jeho nedostatek jim a jejich dětem způsobí předvídatelné zdravotní komplikace.

Autor: Tomáš Houška | středa 17.8.2016 8:08 | karma článku: 38.39 | přečteno: 2504x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 285 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.59 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...