Tomáš Houška

Cenzura je tu zpět

14. 01. 2016 10:25:34
EUkracie zabíjí svobodu projevu. Neskončilo to zablokováním jedné stránky, z Facebooku mizí lidem příspěvky, obrázky a občas i celé profily jejich přátel. Nešlo o jeden krok, nastal proces změn.
article_photo

V přímém přenosu vidíme ohýbání zákonů a pravidel ve prospěch - ne demokracie nebo svobody, ale prostě jedné vybrané politické ideologie.

Od lidí, kteří tomu procesu tlaskají pak slyším, že Facebook je soukromá aktivita Marka Zukerberga a může si s ní dělat, co chce.

Má to nějaké háčky.

Když padlo trestní oznámení na Martina Konvičku, stojí ve zdůvodnění, že jeho profil není jeho soukromou aktivitou, ale veřejným prostorem. Nebo je to soukromý prostor? A když majitel restaurace dostane zákonem přikázáno, že bude nekuřácká. Je to jeho soukromý prostor, kde si může dělat, co chce, nebo jde o prostor veřejný? Nebo jednou tak a podruhé onak, podle toho, jak se nám hodí?

Nadto všichni víme, že nejde o rozmařilé chování jednoho ajťáka, že jde o systematické úsilí jedné vládní garnitury. Tedy pokud se v prostředí sociálních sítí začne mazat a cenzurovat, není to věcí soukromého serveru, jde opravdu o uplatnění cenzury, tedy umlčování názorů s nimiž vládní moc nesouhlasí.

Čeho cenzura dosáhne? Umlčí odpůrce islámizace Evropy? Opravdu si to ve své nadutosti myslí?

Nikoli. Zaprvé způsobí odchod části lidí na jiné sociální sítě. A ten už nastal. Čím víc bude cukrová hora žít v přesvědčení, že je zhůry poslaným vládcem vesmíru, tím rychleji se jeho stránka propadne do bezvýznamnosti. I když to teď vypadá jako nemožné. Ve skutečnosti pohyby na netu probíhají rychlostí blesku. Vzpomeňme za pět deset let.

Co je jisté: Zvýší napětí ve společnosti. Akceleruje rozpad společnosti. Je to ověřená cesta, jak dosáhnout toho, že z táborů názorových oponentů učiním tábory skutečných nepřátel, se vším všudy. Čím víc bude estabilishment tlačit na pilu a umlčovat názor, který je ve společnosti navíc majoritní, tím uspíší výbuch tohoto přetlaku. A nemusí být hezký.

Ale hlavně: Takový zásah proti jedné komunitě je precedentem. Ukazuje, že k uplatnění jedné ideologie, udržení jedné garnitury u moci, je možné beztrestně sáhnout k nedemokratickým metodám. A proto se k nim do budoucna bude sahat častěji. Nejdřív zkusíme zadupat do země odpůrce islamizace. Pak odpůrce EU. Potom odpůrce té správné solidární socialistické společnosti. Potom smete odpůrce dědičně vládnoucí oligarchie. Potom... Ale kdo zažil a rozumem pobral dobu před rokem 89 dobře ví. Ano, jsme tam zpátky a přestaňme doufat, že se mýlíme.

Hodní kluci a holky, co jednají ve jménu Lásky a vždy mají Pravdu vypustili džina z láhve. Zatím tleskají tomu, že džin vymetá s těmi, kdo nechtěli hájit jejich zjevenou Pravdu.

Autor: Tomáš Houška | karma: 40.22 | přečteno: 1070 ×
Poslední články autora