Získejte syrské občanství a máte studium na UK zadáčo!

Vedení UK odprezentovalo nápad, který je tak líbivý, jako ve své podstatě pitomý. Jestli mají pocit, že něco vylepší, nevylepší. Nadělá násobně víc škody na všech stranách, než jakéhokoli užitku.

Nejde o to, že bych to těm deseti azylantům nepřál vystudovat. Nota bene, když to budou legální imigranti s přiznaným statusem azylanta. (Tedy, opravdu to budou legální migranti?) A deset studentů fakt rozpočet UK nezabije. Ale otázka je proč to uděláme? Jaký je smysl? Jaký bude výsledek? A co to vyvolá?

Co tím sdělujeme imigrantům? Že jich má přijít víc. Mimo jakoukooli debatu. Pokud bude naše afinita taková, bude jich každý rok dvoj až trojnásobek. Hoďme si na papír, co to udělá za deset let.  

Co sdělujeme domácím studentům? Že jsou studenty druhé kategorie. Platí pro ně jiná pravidla než pro imigranty. UK se zařazuje po bok vládě, která cizím koncernům rozdává miliardy investičních pobídek a domácí střední a malé podnikatele systematicky zašlapává do země.

Změníme tím Sýrii? To opravdu nemůže nikdo myslet vážně. Ne, že by země třetího světa nepotřebovaly vzdělané lidi. Ale tohle nebyl problém Sýrie. Sýrii do občanské války uvrhl boj despotického diktátora na jedné straně a fanatických vyznavačů Mohameda na straně druhé. Ne chudoba, hlad. V Afghánistánu je chudoba a nedostatek vzdělání. Ale není to jeho obecnou nedostupností.

Za strašlivou situaci v zemi může nejmilitantnější a nejagresívnější nábožensko-politická doktrína na světě. Naučí se proti ní tihle studenti bojovat, a to aspoň argumentačně? Stojí o to? Stačí se podívat na studjní obory, které jim nabízíme. Ani omylem. Islám jako problém nezavnímají ani ti, kdo před ním utekli, tak ti, kteří je na UK chtějí vzdělávat. Budu krutě upřímný: Naučíme je maximálně žvanit s nulovým přínosem. Dostanou dárek v podobě několika let, po které nebudou muset nic moc dělat (fakt si někdo myslí, že se naučí česky natolik, aby mohli vystudovat?), budou mít kde bydlet, kapesné, prostě bájo živobytí. Těch privilegovaných deset. 

Je to gesto? Podle mě je to ze všeho nejvíce. A to ne gesto vůči Syřanům, ale gesto vůči občanům ČR. Ze strany vedení UK to vnímám jako arogantní a konfrontační nemoudré gesto. UK nám sděluje, že žije ve vlastním světě, společnost a její názory, probémy a pocity ji nezajímá. A ať si daňoví poplatníci myslí a cítí, co chtějí, oni jsou elita, která si bude dělat, co uzná za vhodné. Žádná soukromá univerzita by si nemohla dovolit pozurážet své donátory tak, jak to UK udělala daňovým poplatníkům. A že jde, v rozpočtu UK, o absolutně zanedbatelných pár korun, to nemění.

Jestli chceme zemím třetího světa pomoci (jsem pro!), vyhlasme spravedlivý stipendijní program s férovými vstupními podmínkami na obory, jež v dotyčných zemích přinesou pozitivní změnu, pokrok. (FHS to opravdu není.) Spojený se závazkem, že dotyční se vrátí domů a nabyté vědomosti a zkušenosti využijí pro pozvednutí své země. Se závazkem, že ve své zemi budou šířit vzdělání dostupné všem, tedy hochům a stejnou měrou dívkám. Se závazkem, že budou šířit poznání a nebudou podporovat dogmatické ideologie. Jedině tak bude mít taková pomoc smysl.

Učiňme to jako systémové a především promyšlené opatření, u kterého bude nějakým způsobem zajištěný jeho dopad. Ale nečiňme pitomá gesta.

   

 

 

 

 

Autor: Tomáš Houška | úterý 25.8.2015 12:00 | karma článku: 38,95 | přečteno: 1670x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34