Nesvoboda zjednodušuje život

Kolikrát se člověk zastaví nad otázkou, co je tak přitažlivého na sektách, které člověku předepisují návod na život, a které rozhodují za něj. Co láká člověka na ideologii, která ho zbaví svobody myšlení a jednání?

Přečetl jsem si rozhovory s lidmi, kteří konvertovali k islámu a mohou napřímo popsat proč. Co je láká na ideologii, kde je pramálo duchovního, zato detailně popsaný právní a politický systém, dokonalý návod na život, který je třeba přesně a striktně dodržovat. Podle jeho věřících je navíc dokonalý a neměnný, takže není možné o něm diskutovat ani polemizovat. Je to slovo vůdce. 

Ale přitom to pochopitelné je.

My všichni jsme trvale stavěni do situací vyžadujících naše rozhodnutí, do situací, v nichž řešíme dilemata, mnohdy vážná, a do situací, kdy za důsledky svých rozhodnutí a skutků musíme nést odpovědnost. A to ani ne třeba před vnějším světem, nebo dokonce před soudem. Ale sami před sebou.

Čím víc přitom člověk přemýšlí o tom, jaké jsou jeho vlastní síly v porovnání s okolní situací, tím víc si uvědomuje, že velmi malé. Kormidlujeme svou loď v počasí, které se co chvíli mění, nasazujeme všechny své síly a dovednosti, ale jediný poryv větru nás může snést o stovky mil z vybrané trasy.  Možnost, že doplujeme jinam, než jsme si ve svých snech předsevzali, že sami před sebou selžeme, je obrovská. Koneckonců Kolumbus chtěl doplout do Indie a nejen, že se mu to nezdařilo, ale až ke konci života zjistil, že v plánu najít cestu do Indie nejspíš selhal.

Je to směšné? Že objevil Ameriku? Kdoví, co prožíval.

Strach a frustrace z takového nějakého "selhání" jsou velice silné.

Je velmi těžké chopit se kormidla a držet vlastní kurz a vracet se do něj, i když nepohoda a živly mě jediným máchnutím odnášejí úplně jinam.  Koneckonců, proto je daleko víc těch, kdo jsou rádi zaměstnanci, kteří sice neobjeví Ameriku, ale budou mít celý život své jisté, a tak málo těch, kdo jsou ochotni riskovat a postavit se na vlastní nohy, i s vědomím, že je za život několikrát vlny spláchnou od kormidla a budou mít plné ruce práce zůstat vůbec na pomyslné palubě.

K tomu je potřeba velká víra v sebe. Pomůže nám i vědomí, že někdo věří v nás. A když nikdo jiný, tak vědomí, že v nás věří Bůh. Ale mnoha lidem nestačí víra. Mnoho lidí chce jasný a dokonalý návod, manuál. Potřebují se plně odevzdat do cizích rukou. Přijdou sice o svou svobodu, ale současně se zbaví všech úzkostí a nejistot. Dělají přesně, co jim návod řekne. Z kapitána své lodi se překvalifikují na námořníka, který na jednu stranu musí do ráhnoví a ve větru dešti balit plachty podle toho, jak na něj zdola řve bocman, ale nemusí nést žádnou odpovědnost za to, kam a kdy loď dopluje. 

Kdo na to má, povede životem svou vlastní loď a možná, i když nedopluje do Indie, objeví Ameriku. Kdo na to nemá, bude celý zbytek života běhat na lodi, která pluje za sny a přesvědčením někoho jiného. A bude přitom nadávat na bezohledného a krutého kapitána. Bude pro svůj život potřebovat návod připravený někým jiným. 

Některé sekty nebo ideologické doktríny takový dokonalý návod jak z IKEA lidem, kteří nemají sílu nést odpovědnost za svůj život, nabízejí. A nacházejí překvapivě mnoho stoupenců. Frustrovaných lidí, kteří v nějakou chvíli nezvládli odpovědnost za udržování kurzu a třímání kormidla vlastní lodi. Návod je totiž té odpovědnosti zbavuje. Protože jednáš-li podle návodu, je odpovědnost za výsledek práce na tvůrci návodu, ne na tobě. To je jeho kouzlo i nebezpečí. 

Autor: Tomáš Houška | úterý 18.8.2015 9:25 | karma článku: 25,88 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34

Tomáš Houška

Příběh Arménie

26.9.2017 v 10:15 | Karma: 29,90

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

11.7.2017 v 9:35 | Karma: 20,69

Tomáš Houška

Zborov

2.7.2017 v 9:42 | Karma: 23,77

Tomáš Houška

Pošta poskytuje nové služby

29.5.2017 v 19:09 | Karma: 27,67

Tomáš Houška

Trumpa na vás, holoto!

29.1.2017 v 19:19 | Karma: 43,25

Tomáš Houška

Lidl má geniální markeťáky

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 43,31

Tomáš Houška

Ukradli nám Hrad!

27.12.2016 v 18:18 | Karma: 38,68

Tomáš Houška

Hranice mezi vírou a ideologií

27.12.2016 v 9:09 | Karma: 39,83

Tomáš Houška

Uprchlíci nebo migranti?

20.12.2016 v 10:10 | Karma: 42,59

Tomáš Houška

Udavači sobě

2.12.2016 v 23:11 | Karma: 33,05
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.