Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesvoboda zjednodušuje život

Kolikrát se člověk zastaví nad otázkou, co je tak přitažlivého na sektách, které člověku předepisují návod na život, a které rozhodují za něj. Co láká člověka na ideologii, která ho zbaví svobody myšlení a jednání?

Přečetl jsem si rozhovory s lidmi, kteří konvertovali k islámu a mohou napřímo popsat proč. Co je láká na ideologii, kde je pramálo duchovního, zato detailně popsaný právní a politický systém, dokonalý návod na život, který je třeba přesně a striktně dodržovat. Podle jeho věřících je navíc dokonalý a neměnný, takže není možné o něm diskutovat ani polemizovat. Je to slovo vůdce. 

Ale přitom to pochopitelné je.

My všichni jsme trvale stavěni do situací vyžadujících naše rozhodnutí, do situací, v nichž řešíme dilemata, mnohdy vážná, a do situací, kdy za důsledky svých rozhodnutí a skutků musíme nést odpovědnost. A to ani ne třeba před vnějším světem, nebo dokonce před soudem. Ale sami před sebou.

Čím víc přitom člověk přemýšlí o tom, jaké jsou jeho vlastní síly v porovnání s okolní situací, tím víc si uvědomuje, že velmi malé. Kormidlujeme svou loď v počasí, které se co chvíli mění, nasazujeme všechny své síly a dovednosti, ale jediný poryv větru nás může snést o stovky mil z vybrané trasy.  Možnost, že doplujeme jinam, než jsme si ve svých snech předsevzali, že sami před sebou selžeme, je obrovská. Koneckonců Kolumbus chtěl doplout do Indie a nejen, že se mu to nezdařilo, ale až ke konci života zjistil, že v plánu najít cestu do Indie nejspíš selhal.

Je to směšné? Že objevil Ameriku? Kdoví, co prožíval.

Strach a frustrace z takového nějakého "selhání" jsou velice silné.

Je velmi těžké chopit se kormidla a držet vlastní kurz a vracet se do něj, i když nepohoda a živly mě jediným máchnutím odnášejí úplně jinam.  Koneckonců, proto je daleko víc těch, kdo jsou rádi zaměstnanci, kteří sice neobjeví Ameriku, ale budou mít celý život své jisté, a tak málo těch, kdo jsou ochotni riskovat a postavit se na vlastní nohy, i s vědomím, že je za život několikrát vlny spláchnou od kormidla a budou mít plné ruce práce zůstat vůbec na pomyslné palubě.

K tomu je potřeba velká víra v sebe. Pomůže nám i vědomí, že někdo věří v nás. A když nikdo jiný, tak vědomí, že v nás věří Bůh. Ale mnoha lidem nestačí víra. Mnoho lidí chce jasný a dokonalý návod, manuál. Potřebují se plně odevzdat do cizích rukou. Přijdou sice o svou svobodu, ale současně se zbaví všech úzkostí a nejistot. Dělají přesně, co jim návod řekne. Z kapitána své lodi se překvalifikují na námořníka, který na jednu stranu musí do ráhnoví a ve větru dešti balit plachty podle toho, jak na něj zdola řve bocman, ale nemusí nést žádnou odpovědnost za to, kam a kdy loď dopluje. 

Kdo na to má, povede životem svou vlastní loď a možná, i když nedopluje do Indie, objeví Ameriku. Kdo na to nemá, bude celý zbytek života běhat na lodi, která pluje za sny a přesvědčením někoho jiného. A bude přitom nadávat na bezohledného a krutého kapitána. Bude pro svůj život potřebovat návod připravený někým jiným. 

Některé sekty nebo ideologické doktríny takový dokonalý návod jak z IKEA lidem, kteří nemají sílu nést odpovědnost za svůj život, nabízejí. A nacházejí překvapivě mnoho stoupenců. Frustrovaných lidí, kteří v nějakou chvíli nezvládli odpovědnost za udržování kurzu a třímání kormidla vlastní lodi. Návod je totiž té odpovědnosti zbavuje. Protože jednáš-li podle návodu, je odpovědnost za výsledek práce na tvůrci návodu, ne na tobě. To je jeho kouzlo i nebezpečí. 

Autor: Tomáš Houška | úterý 18.8.2015 9:25 | karma článku: 25,88 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.