Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přestaňte urážet mou víru!

Před pár lety jsem uvěřil v porcelánového Boha. Moje víra ve Svatou mísu je ústavou i Listinou práv a svobod zaručena, tedy potud vše v pořádku a víra ve Svatou mísu se řadí mezi ostatní náboženství, ke kterým je třeba coby k morálním sloupům společnosti brát zřetel.

Samozřejmě jsem si už vyslechl své.

Třeba, že moje víra je příliš mladá a nemůžu chtít, aby ji někdo respektoval. A to tedy ne. Ani v Listině práv a svobod, ani v ústavě není žádný časový limit, který by víra měla překonávat.  

Pak také, že ve Svatou mísu věří příliš málo lidí. Ale ani to neberu. Opět to z hlediska ústavy ani Listiny není žádný argument.

Třetí argument byl, že kvůli Svaté míse se ještě v dějinách příliš málo zabíjelo. Inu, to je pravda. Nevím, je-li potřeba to napravovat. Nebo ano?

Těžký kalibr je připomínka, že moje víra je úchylná. Samozřejmě je. Stejně jako náboženství vybudované pedofilním pastevcem, který se během svého života etabloval jako vrah desítek, spíš stovek lidí. Ano, vzývání Svaté mísy je obskurní. Ale je vzývání popravčího nástroje obskurní méně? A konečně, já nikomu neberu právo na jeho úchylné náboženství, tedy stejné právo na úchylárny mám i já.

Příslušníky již zavedených náboženství asi popudím. To je mi líto. Já vím, že je řada autorit, které by nejraději rozhodování o tom, co je víra nebo co není víra, ponechaly těm nejpovolanějším - tedy sami sobě. Třeba dvojice Halík - Alrawi by se jistě ráda viděla v pozici konečného arbitra, komise, která by nesprávné kulty zavrhla. Možná by jako třetího vzali třeba Ransdorfa, je to sečtělý uvážlivý muž a rozuměli by si. Je pravda, že to jsme v historii měli i v Evropě. A jsme moc rádi, že jsme se podobného kádrování zbavili. O mé víře zkrátka nebude rozhodovat žádná komise, právo na ni, jak jsem uvedl, vyplývá z Listiny a ústavy a basta.

Někdo by mohl pátrat po svatých textech. Je jich spousta. Jsou psané božským písmem do Svaté role a každému jsou k dispozici. To je velká výhoda civilizace, každý může mít vlastní Svatou roli.  

Ale teď k tomu důležitému: Chtěl bych všechny přítomné upozornit, že kdokoli znevažuje záchodovou mísu, velmi vulgárně uráží mou víru. Tedy, koukejte se k Svaté míse jako i ke Svaté roli chovat se vší úctou.

Odmítáte, protivíte se a veřejně chcete deklarovat, že se budete proti Svaté míse hrubě rouhat?! To by z vás ani Halík, ani Alrawi neměli radost. To by se nemělo! Svobodu ano, ale vocuď pocuď. Jestli někdo chce abych respektoval jeho svobodu, musí na oplátku respektovat mojí Svatou mísu! Nikdo nemá právo Svatou mísu urážet.

Takže budeme vzájemně respektovat a uctívat ujetosti svých osobních vyznání nebo ne? Omlouvám se, ale není na to třetí možnost. Ledaže byste chtěli popřít ústavu a Listinu práv a svobod současně, a to doufám také nechcete.

Dobře, má to východisko. Prostě se vyfláknete na mojí Svatou mísu a já se recipročně vyfláknu na náboženství kohokoli jiného. Nebudeme to vzájemně považovat za rouhání, urážky a tak podobně, prostě přestaneme vzájemně strkat rypák do životů těch druhých.

Někteří osvícení jedinci si možná i uvědomí, že je propastný rozdíl mezi svatou zjevenou či fyzikálně doloženou Pravdou a vlastními názory nebo pocity. Že vyznání je subjektivní, osobní a není absolutní.

Připustíme, že moje svoboda věřit má hranice v okamžiku, kdy svojí vírou chci vstoupit na veřejnost a žádat aby někdo, byť maličko, opravoval svůj život jen aby neurážel mojí víru. Protože tuhle svobodu nemám a není součástí svobody vyznání. Tak jako kdokoli může svobodně nakládat se Svatou rolí a Svatou Záchodovou mísou, já nemusím brát žádný ohled na to, kdo kterou zoufalou historickou postavu považuje za proroka nebo světce. A chtít rouhače trestat je  mimo jakoukoli mísu.

Není součástí žádné svobody ani žádné morálky.

Svoboda buď je, nebo není. "Svoboda", která musí "respektovat" něčí soukromou víru, není svoboda.

A komu se to nelíbí, alou na modlitby ke Svaté míse!

 

Autor: Tomáš Houška | středa 14.1.2015 9:18 | karma článku: 33,54 | přečteno: 1735x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.