Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vyprázdněnosti naší civilizace

Dokola koukolem čtu o tom, jak je naše civilizace vyprázdněná, bezduchá, dekadentní a vlastně už jde jen o zoufalé torzo směřující k svému nutnému zániku. Ta neodbytná jistota že jsme ztraceni mě fascinuje. 

Občas mi přitom vytane vzpomínka na Prokopia, který kdesi citoval generála Belisaria "Bitva je ztracená až v okamžiku, kdy akceptujete svojí porážku". Ale důležitější je uvědomit si, jak moc je tento defétistický pohled na nás samotné mylný.

Nitka úvah se začíná odvíjet od představy, že jsme duchovně prázdní a vykořenění, nešťastníci, kteří ztratili vlastní kořeny. A následuje mravoučné pokárání, že je třeba vrátit se ke křesťanským kořenům, ze kterých jsme vzešli. Jenže pravdou je úplný opak. Křesťanství jednak není jediným kořenem naší civilizace, i když samozřejmě patří mezi ty úhelné, ale hlavně, my jsme se od toho podstatného, co je unikátním jádrem křesťanství, nevzdálili. My jsme ho totiž přijali za výchozí prisma svého pohledu na svět. A to tak implicitně, že jsme ztratili potřebu odkazovat se na něj.  

Zásadní etické hodnoty, které nám židovsko-křesťanský kořen naší civilizace přinesl, jsme přesunuli mezi axiomy, o kterých nemá smysl diskutovat. Nezabiješ, nebudeš krást, nebudeš znásilňovat... to není třeba řešit a odkazovat na Bibli. To bereme jako výchozí hodnoty naší civilizace. A berou je tak i lidé, kteří se jinak považují za striktní ateisty, kteří o Bohu nechtějí ani slyšet.  

Že jsme z těch základních křesťanských hodnot oškrábali a zahodili tuny nánosů, které do něj přišly během středověku a v průběhu věků se přežily? Že tolik lidí odmítá mít cokoli společného s jakoukoli z církví, že odmítá jakékoli náboženské texty? Jistě. Naše křesťanství, a to i křesťanství evropských absolutně nepraktikujících ateistů, je velmi niterné, intimní. Mnoho lidí velmi intenzivně debatuje v pojmosloví buddhismu, new-age mýtů, případně i v pojmosloví naprosto racionálním a "ateistickém". Ale pozor: Jakmile sjednotíme pojmy, stáváme se "kompatibilními" s prvotním, gnostickým, křesťanstvím se vším všudy. Je jedno, že mnoho lidí se nad tím konstatováním otřese.

Naše "ateistické" debaty o neexistenci Boha jsou kruhu Ježíšových žáků mnohem blíž, než okázalé držení církevních rituálů a dogmat. Nepotřebujeme sebepotvrzování masovostí, souhlas tisíců souvěrců, že to vidí přesně stejně jako my. Duchovnost nespočívá v tom, že budeme pravidelně chodit do kostela, respektovat nefungující předpisy nebo hlasitě deklarovat svou víru; k duchovnosti nepotřebujeme kněží a církev. I když pro kněží všech druhů je existenciálně nutné přesvědčit nás o opaku.  Co je vyprázdněné a ducha-prosté není společnost, ale právě církev, resp. církve, které tuto proměnu nepochopily. 

Sekularizace není znakem naší duchovní prázdnoty, ale naopak je průvodním znakem zvnitřnění naší duchovnosti. Jsme společností, kde se o duchovních otázkách velmi intenzívně a doopravdy uvažuje. Protože kdo o věcech duchovních přemýšlí, potřebuje prostor pro vlastní závěry a pocity. Prožít je. A to i tehdy, pokud jim neříká Bůh, ale třeba Vesmír. Kdo o víře nepřemýšlí, je schopný akceptovat hotové "správné" výklady kazatele. Lidé, kteří o věci přemýšlí dochází - zákonitě - k různým závěrům. A sekularizace je pak jediný funkční modus, ve kterém tato různost může existovat. 

Jedině společnost, která bude plně sekularizovaná a v níž bude víra věcí intimní a soukromou, může tuto opravdovou duchovnost umožnit. Jakmile od víry odvozené náboženství začne pronikat do veřejného života - a co nejhůř, ovlivňovat zákony - duchovnost se mění na prázdnou a formalizovanou šarádu. Čím striktnější náboženské zákony a čím jednoznačněji vykolíkované náboženství, tím méně opravdové a prožívané duchovnosti.

Naše společnost je tedy sekularizovaná ne proto, že by odmítla víru a duchovno, ale proto, aby pro ně vytvořila místo. Místo pro opravdovou vnitřní spiritualitu. Naše duchovno nevyprchalo, změnilo svojí podobu a formu. Proniklo nám pod kůži a svrchu se stalo méně patrné.

Jestli někomu schází ventilované projevy náboženské příslušnosti, není to debata o spiritualitě. Lidé, kteří mluví o vyprázdněnosti, ve skutečnosti jen formulují vlastní nepochopení hodnot, ke kterým jsme za naše - mnohdy krvavé - dějiny došli. Mluví o vlastním bloumání a hledání, nepopisují stav naší společnosti, popisují stav svůj vlastní. Duchovně prázdní jsou spíš ti, kdo moralizují o potřebě návratů a nalézání toho "pravého" duchovna, než ti, kdo se považují spíše za nevěřící, často za ateisty. Společnosti velmi hlasitě deklarující svou náboženskou příslušnost jsou uvnitř mnohem povrchnější a prázdnější.

Naše společnost není vyprázdněná, bez hodnot. Hodnoty naší civilizace jsou poměrně striktně a srozumitelně formulované. Život považujeme za hodnotu nedotknutelnou a nadřazenou jakékoli víře nebo ideologii. A to je v neslučitelném střetu se společností, která na první místo staví právě ideologii.

Na dalším místě vnímáme svobodu. Někdy dokonce obě hodnoty vnímáme v opačném pořadí a jsme ochotni pro svobodu zemřít.

Hodnotou je nám vědomí vlastní jedinečnosti, individuality a respekt k jedinečnosti druhého. Včetně jeho spirituality. 

Ještě má někdo pocit, že je naše civilizace vyprázdněná a že před pár staletími bylo lépe, případně, že je oduševnělejší civilizace, kde se lidé sice pětkrát denně veřejně a nahlas modlí, zato ta čtveřice výše vypsaných hodnot jim neříká vůbec nic? Nebo málo meditujeme a moc si bereme tu hodnotu života a svobody?

Ne, opravdu ne, nepotřebujeme hledat svojí duchovnost ani etiku, ani se k ní vracet. Potřebujeme si jen uvědomit, že ji reálně žijeme.

 

 

 

 

Související články

Do Evropy nemíří žádní uprchlíci >>

Invaze >>

Zapomeňte na svobodu, přichází svět míru >>

Politické hnutí převlečené za náboženství >>

Hate free zone >>

Chci pomoci Afričanům >>

Divokým Kurdistánem >>

Autor: Tomáš Houška | úterý 13.1.2015 9:01 | karma článku: 25,25 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.