Tomáš Houška

Jak na místa ve školkách

7. 08. 2014 12:56:53
Nejen Praha bojuje s tím, že nejsou místa ve školkách. Trochu to umocňují různé návrhy, jak a komu udělat školku povinnou. V oblasti předškolní výchovy a vzdělávání máme do očí bjící dvoukolejnost: Místo ve školce zřízené městem se nedostane na každého a soukromé školky jsou drahé. Drahé jsou mimojiné proto, že stát k financování (nejen předškolních zařízení) přistupuje naprosto nesystémově a dítě ve školce zřízené soukromou osobou dotuje zcela jinak než dítě ve školce zřízené třeba městem.

Jestli to souvisí? Ano. Byli bychom překvapeni, jak rychle by se našla místa, pokud by stát normativem přispíval na každé dítě stejně. Ale to je politické rozhodnutí, které nelze čekat od ministerstva vedeného tak, jak momentálně vedeno je.

Města, potažmo městské části se musejí vyrovnávat se situací jaká je: Momentální populační výkyv znamená, že máme víc předškoláků než míst ve školkách. A paradoxně postavit víc školek nebo vyhradit jim nějaké nové nebytové prostory, pokud je města mají, je nejen drahé, ale dřív než to uděláme, populační vlna se nám přelije na základní školy – a poté na školy střední.

Ale má to řešení, a to velice rychlé a relativně snadné a levné. Inspiraci nám poskytuje systém, se kterým před zhruba 100 lety přišla Marie Montessori. A to ani nemusíme přijmout celý její pedagogický koncept, stačí základní a zcela jednoduchá věc: Provázání předškolních zařízení s prvními stupni ZŠ.

Být starostou, zmapuji si, kde je jak velká neukojená poptávka míst ve školkách a kde jsou jak velké prostorové kapacity na základkách. Během velmi krátké doby mohou v prostoru ZŠ vzniknout předškolní třídy mateřských škol. On je to koncept hezký nejen z prostorových důvodů, má docela hluboké pedagogické pozadí, ale i kdybychom ho nepřijali a vzali si z té myšlenky jen to řešení prostorové, dokážeme velmi rychle vyřešit problém, který je leckde velmi palčivý.

Že to nejde zcela bezpracně a bude to vyžadovat různá opatření – jak administrativní, tak stavební? Samozřejmě. Ale stavební úpravy, případně dovybavení nábytkem atd. budou jen maličkým zlomkem částky, kterou bychom potřebovali na stavbu nových školek (které by se nám navíc po pár letech zase vyprázdnily a my bychom přemýšleli, co s nimi). A celý ten proces může být velmi rychlý – odstartujeme-li to nyní na podzim, na jaře můžeme rozšířit kapacitu školek.

Třeba u nás, na Praze 6 od velikonoc nemusí scházet jediné místo ve školce.

Autor: Tomáš Houška | karma: 11.11 | přečteno: 569 ×
Poslední články autora