Nový občanský zákoník žádá obnovu oddacích listů

Od ledna platí nový občanský zákoník a moudře zavádí řadu nových důležitých pojmů, které se liší od těch starých. Logickým důsledkem je, že bude nutné obnovit všechny právní listiny uzavřené podle zákoníku starého, protože se stanou neplatnými. Takže pokud si do 30.6. nedojdete na obecní úřad a nezařídíte obnovení manželství, vaše postaru uzavřená svatba bude anulovaná.

Samozřejmě je to nutné a logické opatření, manželství nemohou fungovat s postaru vydaným oddacím listem. Být vámi, pokud jste to už neudělali, na nic bych nečekal a běžel se zapsat do pořadníku, protože matriky budou přetížené a nebudou ten nával obnovování svateb stíhat.

Podobné to bude na katastrech nemovitostí. Koupil jste dům podle starého zákoníku? Smlouva tedy jistě neodpovídá zákoníku novému, a počínaje 1.7. bude neplatná. Katastry se pak pustí do evidence nemovitostí, kde majitelé nemají řádně doložená majetková práva, protože stará smlouva, rozuměj, to není řádné doložení, a tyto nemovitosti propadnou státu. Jejich privatizace bude následně zahájena od 1. 1. 2015. 

Požadavek, aby si všechny právnické osoby do konce června sepsaly a na rejstříku doložily nové zakládací dokumenty je přesně v duchu těchto modernizačních tendencí a je také navýsost logický a správný. Společnosti se společenskou smlouvou sepsanou před 1.1.2014 budou po 30.6.2014 zrušené. 

A to jsme jen na špičce pyramidy. Raději běžte za svým právníkem a udělejte seznam všech dokumentů, počínaje rodným listem, které bude třeba inovovat v duchu nového občanského zákoníku. Jinak se vám může stát, že stát vás od 1.7. zruší, protože pseudo-občany prokazující se starým rodným listem a dělající státní administrativě bordel v evidenci tu nikdo nechce.

Autor: Tomáš Houška | středa 28.5.2014 11:00 | karma článku: 29,29 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34