Jak se stát spisovatelem

Kdysi dávno jsem zatoužil stát se spisovatelem. Cesta nelehká. Léta jsem analyzoval, jak na to - a jdu se rozdělit v dnešním praktickém tutoriálu.

Taky chcete prodávat deseti a statisícové náklady a z milionových honorářů si postavit dům a zajistit slušné živobytí? Tak to jste tu správně: V prvním díle mého praktického tutoriálu mám pár praktických postřehů, jak se to dá zařídit.

Pečlivě jsem celá desetiletí studoval, co předcházelo okamžiku, kdy se z dotyčného stal úspěšný a prodávaný spisovatel. Tak předně - není vůbec důležité jak budete psát. Jestli vás pronásledovala obava, že budete muset navštěvovat kursy tvůrčího psaní a tam řešit, jak postavit kostru příběhu, případně předtím sanovat následky vlastní ignorace gramatiky a učit se odbourávat nejhorší přešlapy ve vyjmenovaných slovech, buďte vklidu. Uvažujte pouze o důležitých aspektech díla a neřešte banality.

Nalezl jsem v zásadě dvě cesty. Ta první cesta vede přes třetí nápravnou skupinu. Abyste se mohli stát úspěšným spisovatelem, je třeba, abyste předtím byli úspěšným vrahem nebo aspoň násilníkem. Pokud jsem stačil dobře postřehnout, když se to navlékne dobře a jako zločinec máte aspoň špetku fantazie, a navíc dokážete trochu komunikovat s médii, máte budoucí kariéru zajištěnu. Ukradeným heverem umlátíte trojici revizorů, zbijete policistku, a na útěku zapálíte trafiku. Vyfasujete bratru patnáct - osmnáct let studijního volna na Borech, čímž se zařadíte mezi celebrity.

Když je využijete k sepsání sedmidílné fantasy série o tom, jak vám život ukřivdil a stali jste se obětí justičního omylu (revizory ve skutečnosti umlátila temná postava z podsvětí napojená na politické kruhy), máte úspěch zaručený. Navíc podle vaší knížky velmi pravděpodobně vznikne dobrodružný film s mezinárodní koprodukcí. V ideálním případě se ještě stihnete vyučit svářečem, takže po propuštění kromě pořádání autogramiád budete objíždět svět s originálními svařovanými plastikami. Všichni mediálně prokleplí vrazi, aspoň jestli jsem to dobře sledoval, napsali knížku, která se stala bestselerem.

Můžete se pustit i jinudy: Přes politiku. Je třeba nejdřív se stát politikem, o kterém aspoň trochu píšou média. To pravda nemusí být snadné. Pak stačí zařídit kolem sebe opravdu povedený skandál. Buď můžete poblít své odpůrce a dožadovat se imunity, nebo přeberete milenku předsedovi opoziční strany, necháte se přistihnout při souloži s prostitutkou ve vestibulu metra nebo tak něco. Nežijte přitom ovšem v iluzi, že by vám mohla stačit nějaká ta korupce nebo zpronevěra, která praskne. To se už stalo normou, to z vás celebritu fakt neudělá.

Buďte tedy tvůrčí a získejte punc bývalého politika s přídomkem "totální loser". Když politický loser sepíše knihu (z marketingových důvodů bych opět doporučil aspoň trilogii), má prodeje zajištěny. Může to být sbírka oplzlých básní, astrologické prognózy na přístích 50 let nebo ekonomická analýza tajně probíhajícího kontaktu s mimozemskou civilizací, o kterém jste jako politik spolurozhodoval. Ale nejlépe vždycky funguje když to bude věrný pohled do zákulisí. Jak to doopravdy funguje a jak to všechno ve skutečnosti bylo.

Tady není třeba řešit, co, a jestli jste u toho byli a další okrajové věci. Píšete přece beletrii. Bestseler. Nikoli nějaký hloupý dokumentární popis reálných situací. Naopak. Čím barvitější a fantasknější pohled do politické reality vytvoříte, tím lépe. Tím víc čtenářů získáte a tím víc vás bude bulvár milovat.

Samozřejmě tahle metoda vám ušetří práci s vytvářením postav. Do děje zapojíte absolutně všechny vrcholné politiky, které si vybavíte a přidejte k nim nějaká jména, která ještě neobjevili konkurenti z bulváru, tím knížku obohatíte.

Na začátku to bude chtít vstoupit do některé politické strany, abyste získali platformu, z níž lze čerpat literární materiál. Anebo takovou stranu založit. Případně se neváhejte obrátit na mě, můžeme založit Stranu budoucích úspěšných spisovatelů - neboli SBUS, se kterou pěkně rozvíříme vody naší politické scény, abychom ji vzápětí přivedli ke spektakulárnímu politickému krachu. 

Tolik první díl o cestě ke spisovatelském úspěchu.

V příštím pokračování se budeme věnovat správné cestě Jak se stát zpěvačkou. Další díly tohoto praktického tutoriálu připravujeme.

Autor: Tomáš Houška | středa 16.4.2014 8:42 | karma článku: 14,65 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34

Tomáš Houška

Příběh Arménie

26.9.2017 v 10:15 | Karma: 29,90

Tomáš Houška

Manifest pijáka kávy

11.7.2017 v 9:35 | Karma: 20,69

Tomáš Houška

Zborov

2.7.2017 v 9:42 | Karma: 23,77

Tomáš Houška

Pošta poskytuje nové služby

29.5.2017 v 19:09 | Karma: 27,67

Tomáš Houška

Trumpa na vás, holoto!

29.1.2017 v 19:19 | Karma: 43,25

Tomáš Houška

Lidl má geniální markeťáky

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 43,31

Tomáš Houška

Ukradli nám Hrad!

27.12.2016 v 18:18 | Karma: 38,68

Tomáš Houška

Hranice mezi vírou a ideologií

27.12.2016 v 9:09 | Karma: 39,83

Tomáš Houška

Uprchlíci nebo migranti?

20.12.2016 v 10:10 | Karma: 42,59

Tomáš Houška

Udavači sobě

2.12.2016 v 23:11 | Karma: 33,05
  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.