Stát není firma

12. 02. 2014 9:03:57
V posledních letech se v rejstříku našich politiků objevují iluze, které jsou tak svůdné, jako mylné. Jednou z nich je, že dobrý manažer bude dobrým politikem. A je jedno, že momentálně tuto iluzi maluje manažer, který by bez miliard tekoucích v podobě dotací, tedy významné podpory ze strany daňových poplatníků, nikdy žádného úspěchu nedosáhl.

Důvod, proč to nemůže fungovat z principu je velmi prostý: Stát existuje kvůli něčemu úplně jinému než firma. Smyslem existence firmy je přinést zisk svým akcionářům. A ke splnění cíle se použijí určité metody řízení a určité mechanismy. Stát tu ale není od toho, aby vydělával peníze. Dokonce tu není od toho, aby jedněm bral a druhým rozdával. Naopak, stát je tu od toho, aby se co nejvíce upozadil a vytvořil svobodné bezpečné prostředí pro své občany - a nepřekážel jim. Manažer ekonomicky úspěšné firmy tedy bude podnikat zhusta přesně protichůdné kroky proti politikovi, jež chce hájit svobody občanů.

Stát řízený jako efektivní firma není nic, z čeho bychom měli mít radost.

Pokud se ve státě prosadí skutečně racionální a efektivní manažerské řízení, nepřinese to prosperitu občanů. Přinese to zbytnělý stát řízený autokraticky skupinou nejmocnějších průmyslníků. Tedy pardon manažerů. Bude to stát s velice vysokou mírou celkového zdanění, obrovským přerozdělením, velmi tvrdými metodami výběru daní a penězovodem veřejných prostředků do klína velkých firem, které budou dostávat dotace, investiční pobídky, daňové úlevy a další formy přerodu veřejných financí v soukromé. Korupce se pro takové manažery v čele státu stane nadbytečnou přítěží, zprivatizují stát jako veřejně deklarovaný volební program - a hrozivá představa je, kolik lidí je ochotno to nevidět a ještě jim přittom tleskat.

Kolik nás bude stát zkušenost, že stát není firma? ...ale mám chuť říct Vem to čert, hlavně ať to lidem dojde včas.

Sedmá vlna

P.S.

Ač si většina přispěvatelů v diskusi pod článkem myslí, že mi jde o zpochybnění úmyslů toho či onoho politika, nejde. Snažím se ukázat fakt, že manažerský styl řízení státu je chybnou myšlenkou. Ne proto, že bych pohrdal efektivně pracujícími lidmi nebo měl jakýkoli problém s privátní sférou: Naopak. Jde o to, že žádný manažer ve vlastním zájmu nebude redukovat rozsah svých pravomocí, nebude si rušit pyramidu úřadů a institucí, ne jejíž vrcholu se on sám pohybuje. Povede svůj úřad tak, aby úřad vzkvétal, nepovede ho tak, aby úřad ustoupil do pozadí a prosperovali občané.

Druhá půlka odpovědi je ve faktu, že manažer zachází s tvrdými daty. Politik ne. A ani nemůže. Většina rozhodování politika nevychází z nějakého jednoznačně zdůvodnitelného "dobře-špatně". Vychází z rozhodování voličů ve smyslu "to chceme - to nechceme". A nejsme-li diktaturou nebo monarchií, nemůže jinak.

Autor: Tomáš Houška | středa 12.2.2014 9:03 | karma článku: 21.03 | přečteno: 928x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 269 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 506 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 216 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4321

Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...