Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita v listopadu?

Tak jsem vám včera byl na předpremiéře filmu Maturita a musím napsat zcela objektviní recenzi, aby divák věděl, co ho čeká.

Dávat film Maturita v listopadu je podivné, každý uzná, že Maturita má správně běžet v květnu - červnu - a autor filmu by to, jak někdejší ředitel gymplu měl vědět. Jenže těch nelogičností ja tam více. Kdyby to byla poslední výtka k filmu, tak budiž. Ale...

Začněme obsazením filmu. Je dost podivné, že režisér zcela ignoroval logickou potřebu diváků a neobsadil tam žádné mediální tváře. Na přímý dotaz, jestli tam hrají nějaké hvězdy, říká, že celá řada. Ale je to tak doopravdy? Ve filmu nehraje ani Gaislerová, Polívka, Holubová, ani Vilhelmová, dokonce ani Liška nebo Macháček. V hlavních rolích jsou obsazení nějací mladí herci. No dobře, přejme jim možnost, že leckteří z nich mohou být dobrými herci, ale o tom tu řeč není. Proboha, to nemohl osadit aspoň Bambulku, Pornellu nebo Špagátu?! Kdo by se dneska staral, jestli herci dobře hrají, je přece potřeba, aby jejich jména diváky nějak oslovovala.

Po formální stránce fim trpí řadou chyb a nedostatků. Nebudeme mluvit o tom, že je poznamenán nízkým rozpočtem a ani jednou v něm neuvidíme záběry z jeřábů, plošin nebo vrtulníků. Problém je v jazykové neučesanosti, kdy autor, snad aby dialogy působily autenticky, volí obecnou češtinu, která je často zcela agramatická, nesprávná a prznící jazyk. Vždyť úkolem filmu nemůže být jen snaha bavit, snaha o autenticitu, ale film - a zvlášť ten pro mladé - má vychovávat. A to Maturita rozhodně nedělá. Kromě zmíněného příšerného jazyka odposlechnutého snad v nějaké diskotéce se tu neustále kouří cigarety i jointy, pije se tu, hlavní hrdinové žijí nezdravým životním stylem, který ukazuje na absenci správného hodnotového systému.

Starší divák se jistě bude často ztrácet v chápání viděného, často se potácíme mezi realitou a jakými si absurdními sny a nápady, které mladí lidé nemohou sdílet. Crazy momenty jsou snad zábavné, ale odvádějí od důležitých a nosných témat, která autor pojímá zcela lehkomyslně a nezodpovědně.

A tím míříme k tomu podstatnému. Ten film evidentně plave v žánru. Chvíli po divákovi chce, aby se smál a pak ho snad nutí do pláče. A to téma je vyloženě ztracená šance. Nabízelo se zpracování tématu státních maturit s vážností, kterou si to téma zaslouží. Je to téma kontroverzní, vybízející k diskusím, nalézání řešení, odhalování sociálních podtextů. Scénář namísto absurdních žertů mohl rozehrát osobní dramata, téma korupce, téma sociálního zázemí různých rodin, téma dospívání a uvědomování si své odpovědnosti jak ke společnosti, tak k sobě samým... to vše leží jen lehce dotčeno, načato a nepropracováno.

Stejně jako bolestné téma hackerství. Tady scénář vyloženě selhává. Namísto toho, aby jev nějak divákovi přiblížil, analyzoval a hlavně vedl diváka k zaujetí určitého postoje, je vše jen tak nahozeno a ponecháno k diskusi. Dokonce, stejně jako ve scénáři pár let starého a neprávem přeceňovaného filmu Gympl, se autor ani nesnaží nalézat pravdu, obhajovat určité etické principy, říci naplno, kdo je na straně práva a kdo to právo překračuje - a tedy nemůže být hrdinou.

Maturita je po stránce etiky vůbec velice problematickým snímkem. Nemluvě k tomu, že není ukázána katarze hrdinů, jejich vhled do předešlých pochybení. Postavy jsou místy naivní a až sitcomově předvídatelné. Žádný vývoj, přerod, katarze. Namísto toho se na konci vše prostě zpochybní a zrelativizuje, a řada diváků může znejistit v tom, co je vlastně správné a co není. Na čí straně autor stojí?? Nebo snad autor chce omluvit, obhájit tezi, že za určitých okolností se pojmy jako dobro a zlo mohou rozmlžit a zneurčitět a že hacker nemusí být z principu zločincem (kterým ovšem jednoznačně je) a může se na jeho počínání pohlížet úplně jiným prismatem, které jeho činnost vřazuje do širšího kontextu a zpochybňuje její hodnocení s ohledem na reálné důsledky? Nechci zbytečně spoilovat, ale v Maturitě se něco takového děje.

Maturita je zkrátka pouze lehkou zábavou, která nesnese zařazení mezi umělecká díla. Je to film, kde se snad divák zasměje a pobaví, ale rozhodně nepoučí, nenasměruje správným směrem. Dále netřeba rozebírat, čtenáři si jistě udělají úsudek sami a najdou mraky dalšího nedostatků.

A trailer to jedině dokládá. Jakoby snad tvůrcům stačilo diváka bavit.

Autor: Tomáš Houška | úterý 12.11.2013 9:25 | karma článku: 12,90 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Tomáš Houška

Já chci taky přidat!

Poslanec Pávek se ve sněmovně vyjádřil, že poslanci berou málo a je spravedlivé, aby se jejich platy trvale valorizovaly, protože dřou jak koně. Nebo tak nějak. A tak zde je má krátká odpověď všem Pávkům.

31.10.2018 v 9:40 | Karma: 42,94 | Přečteno: 2427x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Budete vyvěšovat vlajku Tibetu?

Kdekterý politik sdílí na sciálních sítích fotku, jak vyvěšuje tibetskou vlajku. Některým není blbé tím spamovat nejrůznější skupiny a diskuse, které s Tibetem nemají moc společného. A co vy? Přidáte se?

12.3.2018 v 9:54 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Tomáš Houška

Opravte ty voliče!

Všude na mě koukají sofistikované analýzy co to té půlce národa je, že volila špatně. Tedy Zemana. Za tím je nějaká jejich nedostatečnost. Jsou porouchaní. Kdyby byli v pořádku, volili by správně.

30.1.2018 v 9:35 | Karma: 47,34 | Přečteno: 8309x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

9.11.2017 v 16:00 | Karma: 30,07 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Společnost

Tomáš Houška

České houfnice v Azerbajdžánu. Na koho asi budou střílet?

Zprávička o tom, že čeští zbrojaři prodali nějaké ty houfnice Azerbajdžánu (přes mezinárodní zákaz), v médiích zapadla. Děje se toho hodně a nejčastější reakcí byla radost, že jsou naši zbrojaři šikovní. Víme koho vyzbrojujeme?

2.10.2017 v 18:05 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 216
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. Nevěřící Tomáš. 

Žiju hlavně psaním filmových příběhů - v poslední době to je nejvíc sto let starý příběh Poslední velikonoce. A ve volných chvílích také cestování časem.

Blog jsou moje "myšlenky pozdě v noci", často hodně o politice a věcech, které se do mé pozornosti vtírají, aniž by byly zvány.  Pro "facebookové" čtenáře mého blogu mám FB stránku Sedmá vlna, kde najdete  upozornění na všechny nové články na blogu a různé drobnosti, které mi upadnou od ruky. Kdo nejste Facebookový, najdete vše přehledně tříděné a snadno listovatelné na www.SedmaVlna.cz.